RUT, det dyra högerprojektet

RUT- och ROT-avdrag har inneburit en enorm omfördelning från fattig till rik, något som även Riksrevisionen nu konstaterar (Foto: CC0).

av Åsa Karlsson // Artikel i Offensiv

När Riksrevisionsverket (RRV) publicerade sin granskning av den så kallade RUT-reformen den 18 februari var det många borgare som satte morgonkaffet i vrångstrupen och sedan utbröt det en febril verksamhet i sociala medier. Hela den välbärgade medelklassen och dess försvarare mobiliserades för att med allt mer desperata argument försöka finta bort den hårda verkligheten: att införandet av RUT- och ROT-avdragen, med början 2007, har inneburit en enorm omfördelning av våra gemensamma skattepengar till de som redan har väldigt mycket.

RUT är en mycket lyckad ”reform” för de som vill att våra gemensamma pengar ska flyttas över till en rik medelklass, tro inget annat. Den är inget ”misslyckande”, tvärtom. Redan från början var bristerna tydliga och de stackars utslitna barnfamiljer som skulle köpa sig frid och tid att jobba mer eller gamla pappa som behöver hjälp med trädgården har inte varit de som mest utnyttjat avdragen. Till exempel är det enbart 31 procent av hushållen som har hemmavarande barn. 
Det är de rikaste hushållen i de rikaste bostadsområdena som är storkonsumenter av billiga, subventionerade tjänster. Idag frågar sig många hur staten kan lägga ut pengar på städning av privata hem, för människor som kan städa själva eller verkligen har råd att betala riktiga löner till riktiga avtal, men inte på personlig assistans och LSS. 

Rapporten dömer ut vad näringslivsföreträdare och högerpolitiker i över ett decennium har framhållit som en ”succe”, skattesubventionering av hushållsnära tjänster, RUT. Reformen infördes med uttalade syften: att göra svarta jobb vita, öka arbetsutbudet hos köparna och göra det lättare för personer med kort utbildning att komma in på arbetsmarknaden.
Riksrevisor Stefan Lundgren konstaterar att ”de positiva effekterna tydligt understiger kostnaden för rutavdraget”. Regeringens påstående att reformen är självfinansierande på sikt stämmer inte, tvärtom dräneras statskassan och varje rutjobb kostar 1,7 miljoner kronor – totalt 15 miljarder kronor per år. ROT-jobben kostar oss 7,1 miljoner kronor. ”Reformen brister i träffsäkerhet”, konstaterar RRV torrt.
Det finns en liten andel av hushållen som har tjänat mycket på RUT och det är de som bor i villor i de rikaste bostadsområdena, främst i Stockholm. När fastighetsskatten avskaffades blev de rika i rika områden ”kompenserade” för sin inkomstbeskattning. 
Sen slopades förmögenhetsskatten, vilket enbart gynnade de som hade en förmögenhet förstås. Sänkta inkomstskatter följde. De som har blivit rikare har haft råd att köpa RUT-tjänster och på så sätt kunnat göra avdrag, vilket har gjort att de har ökat sina inkomster och förmögenheter.

Dagens Arena gjorde en granskning av Reinfeldts sex första regeringsår 2006-2012 och fann att de rikaste hushållen i Stockholm hade tjänat 36 700 kronor i månaden på regeringens politik. Tar man de 10 rikaste områdena blir snittet 17 000 kronor i månaden, en omvänd omfördelningspolitik som fortsatt än idag. Underfinansieringen av offentlig sektor dränerar statskassan och gör att hundratals miljarder går till de som redan har.
Högern öppnade för arbetskraftsinvandring även för ”enkla jobb”, utan att skydda från utnyttjande arbetsgivare. Nu kommer flera larmrapporter om konsekvenserna av detta. I slutet av januari publicerade åtta svenska myndigheter en gemensam rapport om fusk och annan brottslighet i arbetslivet. Den handlar bland annat om hur olika bidrag och subventioner kan utnyttjas av kriminella och oseriösa aktörer. En punkt gällde fusk med RUT- och ROT-avdrag. Genom att utföra påhittade jobb kan företag få utbetalningar från Skatteverket, pengar som sedan fördelas i ett nätverk av ”köpare” och ”säljare” av tjänsterna. 
– Vid ett bygge kan man kontrollera om något har utförts, men med en städtjänst går det inte på samma sätt, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket, till SVT Nyheter den 18 februari.

Varje RUT-jobb kostar 15 ”riktiga jobb” inom välfärden.

År 2007 överskattade den dåvarande regeringen effekten av RUT- och ROT-reformerna att omvandla svarta jobb till vita (enligt RRV:s granskning). Samtidigt beräknar Skatteverket, i en rapport som släpptes i början av februari, att de svarta jobben uppgår till 91 miljarder kronor årligen i Sverige. 
De har minskat inom vissa branscher som restaurang, medan de har ökat, mest inom bygg- och bemanningsbranschen, där städning ingår. Nattarbete inom städ ökar, enligt larm från facken och Arbetsmiljöverket. Nattsvart städning är svår att upptäcka. 
– Giriga personer utnyttjar det osynliga arbetet för att tjäna pengar, säger Pia Bergman till SVT.

I Blekinge avslöjades nyligen att en företagare hade plockat ut RUT-pengar från anställda utan att utföra tjänster. Nu tvingas hen betala tillbaka drygt 740 000 kronor i obetalda skatter och avgifter. Affärsupplägget var att under en period kraftigt öka företagets omsättning genom att plocka ut RUT-pengar (avdrag för rengöring, underhåll och tvätt) utan att i många fall utföra några tjänster. 
Samtidigt som företaget hade fått miljontals kronor i bidrag till löner fick de anställda arbeta under förhållanden som strider mot lagar och avtal. Företaget gick sedan i konkurs, 600 000 kronor går inte att spåra, bokföringen visar stora brister och hen har 7 miljoner kronor i skulder. 
I år ska Skatteverket ägna sig särskilt mycket åt att undersöka fusk, mygel och båg inom bland annat städbranschen och RUT-avdrag ingår.
Under åren 2011-2017 granskades de utlandsfödda inom EU som invandrade för att jobba inom RUT-branschen och nu konstateras att för dem har både inkomst och anställning förbättrats lite mer än för de som har haft andra jobb. För dem har antagligen RUT-jobben varit lite bättre än alternativen, men RRV menar att det dock inte går att se någon positiv effekt för statskassan. Ingen har egentligen någon koll på hur länge de har fått stanna, under vilka förhållanden de arbetat eller hur de har det nu. 
Av alla som har RUT-jobb är det 75 procent som har gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning, men 50 procent tjänar mindre per år än vad en städare tjänar i månaden. Varje RUT-jobb kostar 15 ”riktiga jobb” inom välfärden.

De välbeställda försvarar sina privilegier, nutida och framtida. Den som med rätta är kritisk mot att gemensamma resurser läggs på bristfälliga högerprojekt får höra att man hatar valfrihet eller den som städar. 
Över 90 miljarder kronor i svarta löner per år. 15 miljarder kronor av våra skattepengar går varje år till att rika ska få det ännu bättre. Det är en förmögenhetsöverföring från ensamstående skattebetalare i hyresrätt till välbeställda i villaförorter – nu får det vara nog. Låt resurserna gå till de som behöver det, till riktiga jobb med kollektivavtal och löner att leva på. Lägg pengarna på bra hemtjänst, på personlig assistans, på sjukvården och på skolor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!