Rydell fortsätter att svindla Haninge

2008-05-28 15:49:26
I mitten av åttiotalet skulle Stiftelsen Haningehem, som ägde drygt hälften av bestån­det i Brandbergen, rusta upp sina bostäder. Uppdraget gick till Formator, ägt till 30 procent av SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation. Men ombyggnaden slutade efter fem år med en förlust på 3 miljarder kronor och en konkursmässig kommun.

Ombyggnaden blev 20 procent dyrare än vad det skulle ha kostat att bygga helt nya lägenheter och Haninge kommun stod på ruinens brant. Kommunen sattes under tvångsförvaltning. Under en tid tog bankerna över kommunstyret och 2 000 kommunala jobb försvann, skatter och avgifter höjdes.
Bengt-Olof Rydell, som under projektet var vd för Byggledningsaktiebolaget Formator, ett dotterbolag till Formator, var den ende som dömdes för sin medverkan i denna jättesvindel. Han fälldes i hovrätten 1998 och har att betala ett skadestånd till Haninge kommun på 18,6 miljo­ner kronor, men eftersom Rydell påstår sig arbeta gratis betalar han ­inget skadestånd.
Istället för lön betalas pengarna för det jobb han gör in till ett bolag som ägs av anhöriga till honom. På så sätt slipper han betala av sin skuld till Haninge kommun och slipper besök från kronofogden.
I snart 3,5 år har Rydell exempel­vis arbetat som projektledare för Saltöhem. Utåt har det hetat att han arbetat gratis. År 2006 tjänade han 0 kronor. Året dessförinnan tjänade han 7 870 kronor totalt, men inte från släktbolaget. Sedan år 2000 har Bengt-Olof Rydell haft en sammanlagd inkomst på 14 745 kronor, skriver Blekinge Läns Tidning den 27 maj.
Tidningen kan också berätta att: ”Trots att det privata släktbolaget får betalt för Bengt-Olof Rydells tjänster är han inte anställd där. Åtminstone inte enligt bolagets senaste två årsredovisningar.”
Antingen betalas Rydell ”svart” eller så lever han fortfarande på pengar som han försnillade under sin tid som projektledare i Brandber­gen, Haninge.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!