Ryska polisen slår till mot socialister, antirasister och hbtq+-aktivister

2019-01-21 13:40:01


Igor Yashin, en av ledarna för RS systerparti Socialistiskt Alternativ i Ryssland, blir brutalt bortforslad av polis.

Varje år sker en antifascistisk marsch i Moskva för att hedra minnet av morden på journalisten Anastasia Baburoba och advokaten Stanislav Markelov. Den 20 januari slog polisen till brutalt mot fyra av deltagarna.

Igor Yashin, Nikolai Kretov, Dmitrii Borisenko och Mikhail Komrakov undantogs den normala proceduren där du får en advokat och släpps efter tre timmar. Istället sattes de i arrest i två dagar. Idag, den 21 januari, ställs de inför rätta och kan dömas till två veckors fängelse för trots mot polisman.
Igor Yashin är en av ledarna för Socialistiskt Alternativ, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Ryssland. I demonstrationen ledde han ett fackligt block. Igor är en av organisatörerna av den oberoende fackföreningen för journalister och mediearbetare. Han är en känd försvarare av hbtq+-rättigheter. Andra antirasister och socialister på plats uppger att de fick intrycket av att polisen blev speciellt provocerad av att de skrek talkörer till stöd för de 40 hbtq+-personerna i Tjetjenien som fortfarande efter två är arresterade och blir torterade – även mördade. Igor Yashin hade bara tre dagar tidigare skrivit en artikel på ämnet som han har följt noga genom åren.
Ryska Amnesty International har redan uttalat sig; ”Frihetsberövandet av deltagare i en fredlig protest som bara uttrycker sina åsikter är oacceptabelt. Polisens uppgifter borde vara att garantera säkerheten, inte att censurera deltagarna”.

Solidaritetskampanjen sprider sig nu över världen. Vi kräver ett omedelbart frisläppande av Igor Yashin, Nikolai Kretov, Dmitrii Borisenko och Mikhail Komrakov.
1) Här i Sverige behövs omedelbara protestbrev till ryska ambassaden på rusembassy@telia.com med en kopia till elin.gauffin@socialisterna.org
2) Vill man ringa till polisstationen finns numret här.
3) Skicka uppmuntrande hälsningar till de fyra fängslade via denna mailadress: robert.cwi@gmail.com
4) Ta upp frågan bland fackligt aktiva, bland antirasister, bland socialister och hbtq+-personer och be dem att också protestera. Här är ytterligare länkar;
A. Till Igor Yashins oberoende fackförening: https://profjur.org
B. Fler artiklar som Igor Yashin skrivit: https://www.opendemocracy.net/author/igor-yasin?fbclid=IwAR1ZmJHTnvwgQwqlIm-uMyL3B1RaAbgIIlWUuyh6ABZQ0JqZw0YASdIGsZk

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!