S driver moderat flyktingpolitik

Kommer Löfvin och MP gå med på att sitta i en regering som återigen attackerar asylrätten? (Foto: Miljöpartiet de Gröna / Fredrik Hjerling).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Kommer Miljöpartiet att hoppa av regeringen när S gör upp med högern om flyktingpolitiken? Den frågan kommenteras just nu överallt.

Flyktingpolitiken är en avgörande del av högerpolitiken. För dem som hotas av murar och utvisningar handlar det bokstavligen om liv och död.
”Socialdemokraterna går nu Moderaterna till mötes på en rad punkter i migrationsfrågan”, sammanfattade Expressen i veckan. Stefan Löfven vill att Sverige ska sätta ett tak på hur många flyktingar som får komma till Sverige. Taket ska vara 2 procent av antalet flyktingar till EU. 
Precis som den ”tillfälliga lagen” 2015 är det en anpassning till högern i EU – ”om inte Viktor Orbáns Ungern tar emot flyktingar ska inte heller Sverige göra det”. EU betalar auktoritära regimer som Erdoğan i Turkiet för att stoppa flyktingar. Att ”ta emot” en andel av EU:s flyktingar är som att stå för en andel av Sverigedemokraternas politik. 
S vill också att tidsbegränsade uppehållstillstånd ska vara det normala. Hotet om utvisning ska däremot vara permanent. Det ska bli svårare att söka en andra gång och försörjningskraven för anhöriga ska bli ännu hårdare.

Miljöpartiet kanske inte pallar att svika än en gång och hoppar av regeringen. De blåbruna högerpartierna kommer att fortsätta pressa S än mer högerut.
Det som verkligen behövs är en stark rörelse av gräsrötter, som besvarar den omänskliga flyktingpolitiken och lögnerna om invandring och flyktingar. Kamp för rätten till asyl för dem som tvingas fly från krig, diktaturer och katastrofer är en kamp mot miljardärer och högerpolitik. Det finns resurser till vård, fasta arbeten och bostäder för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!