S fick backa om folkomröstning i Luleå

av RS Luleå

Nu kan folkomröstningskampanjen sätta igång på allvar! (Foto: Liv Shange Moyo)

Socialdemokraternas försök att ta kontroll över frågan om folkomröstning i Luleå misslyckades på kommunfullmäktigemötet i Luleå. Deras förslag röstades ned, vilket innebär att det är skolaktivisterna som har kontroll över processen med namninsamling för folkomröstning. I slutändan stödde inte ens S själva sitt förslag. 

Skolnätverket Hela Kommunen Ska Leva och Lära (HKSLOL) har till november på sig att samla in de drygt 6 000 namn som krävs för att folkomröstning ska tas upp på kommunfullmäktige. På några veckor har hälften av namnen samlats in. 
– Nätverket har kommit överens om att namninsamlingen måste få ta den tid som behövs för att ge alla lulebor chansen att skriva under. S utspel om att påskynda det var aldrig seriöst – det visas av att de aldrig har varit beredda att pausa de skol- och förskolenedläggningar som en folkomröstning skulle handla om. En folkomröstning ska handla om en ny utvecklingsplan för skolan utifrån alla barns behov, personalens arbetsmiljö och som tar hänsyn till landsbygds- och klimatperspektivet, som alternativ till S centralisering och stordrift, säger Jonas Brännberg, aktiv i samordningsgruppen för HKSLOL.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!