S flyktingpolitik låter som SD

Budskapet från regeringen är hårdare tag mot flyktingar – skamligt (Foto: Central European University / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

I sin strävan att bli återvalda i höst drar nu regeringen åt tumskruvarna på flyktingar ännu mer.

Morgan Johansson och Anders Ygeman meddelade den 29 december, mitt under jullugnet, att regeringen vill skapa ”bättre förutsättningar så att personer med återvändarbeslut lämnar Sverige”. Det ska bland annat åstadkommas genom att Migrationsverket och polisen intensifierar arbetet med att väsentligt öka återvändandet. 
Dessutom ska polisen prioritera att personer dömda till utvisning eller av andra skäl inte får vistas i landet får sina beslut verkställda och lämnar landet. Statskontoret ska också analysera Migrationsverkets, polisens och kriminalvårdens arbete med återvändande för att se hur det kan bli effektivare. 
Till råga på allt säger ansvariga ministrar Morgan Johansson och Anders Ygeman att man kan tänka sig att sänka biståndet till de länder som vägrar ta emot sina medborgare. Utpressning med andra ord. Det är den taktiken man använt för att så sent som i juni utvisa folk till Afghanistan med en försäkran från Migrationsverket att de inte hade något att frukta.

Vi närmar oss en polisstat där polisen får befogenheter att stoppa personer och undersöka om har rätt att vistas i landet eller inte. Det är en inte alltför vild gissning att man då främst undersöker personer med ”icke-västligt” utseende.
Vi ser också ett kolonialt tänkande där fattiga nationer måste dansa efter vår pipa, annars minskas biståndet. Många afghaner betalar nu priset för det tänkandet. De som tvingats fly Afghanistan igen, de som nu lever på svältgränsen samt inte minst de som försvunnit eller är bekräftat döda. Migrationsverket och regeringen resonerar utifrån ett svenskt perspektiv med utgångspunkten att alla länder fungerar ungefär som Sverige.
Den här politiken kommer inte att få S återvalda – tvärtom hotar den att få fler att ansluta sig till SD. Vi måste få ett slut på den invandrarfientliga politiken. Den för inget gott med sig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!