S-politiker vill bli ännu mer höger

S-politikern Aida Hadžialić tycker Danmark har gjort rätt som har ”stramat åt” invandringen och ”hållit den linjen” (Foto: Socialdemokraterna / Flickr CC).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Flera yngre socialdemokratiska karriärpolitiker vill vrida politiken ännu längre högerut. Särskilt flyktingpolitiken.
”Våra partivänner i Danmark har hanterat migrationspolitiken på ett sätt som även den svenska socialdemokratin troligtvis behöver”, är receptet från den före detta S-ministern Aida Hadžialić.

Andra som har en liknande linje är socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och Eskilstunas Jimmy Jansson, som styr kommunen tillsammans med Moderaterna och drivit igenom det ökända tiggeriförbudet.
Aida Hadžialić uttalar sig i en intervjuserie i Dagens Nyheter. Reportrarna frågar vad danska S har gjort och hon svarar: ”De har stramat åt. Sedan har de haft kontinuitet och verkligen sagt att nu kommer vi att hålla oss till den här linjen.”
S i Danmark har visserligen regeringsmakten, men faktum är att partiet gick bakåt i förra valet. Men Hadžialić, som numera är regionråd i Stockholm, är som de flesta politikerna i DN:s intervjuserie för en minskad invandring.

Socialdemokraterna och Moderaterna låter som kopior av varandra. Aida Hadžialić ”vill att Socialdemokraterna ska söka stöd hos Moderaterna i de stora strategiska vägvalen.
– Det är alldeles nödvändigt för socialdemokratin och Moderaterna att finna varandra i de här stora tunga frågorna, framför allt i migrationspolitiken.
Alice Teodorescu Måwe, som drev GP:s ledarsida i SD-riktning och numera leder Moderaternas framtidsarbete, säger att ett samarbete mellan S och M är ”en bra idé i viktiga frågor där man behöver långsiktiga lösningar. Som migrationen.”
Hadžialić talar om ”baksidorna med generös asylpolitik” och Teodorescu om att ”göra upp med den liberala flyktingpolitiken”.
KD:s Johan Ingerö låter likadant: ”Det är väldigt viktigt att man ska kunna säga att vi har en felaktig, dålig migrationspolitik”. 

I det här skiktet av politiker är det som om det viktigaste som har ändrats i Sverige de senaste decennierna är ett ökat antal flyktingar och invandrare. Att lågavlönade arbetare och arbetslösa i förorterna själva har orsakat höga hyror, bostadsbrist och trångboddhet. 
Ökade klyftor och sociala problem är ett resultat av en medveten politik. Högerpolitikerna, inklusive Socialdemokraterna, har för att avleda ilskan riktat in sig på nyanlända och förorter för att i nästa steg säga att de bara lyssnar på den opinion de själva har skapat.
Både Ingerö och SD:s Mattias Karlsson vill också ta strid emot feminismen. Ingerö ”tar avstånd från idén om en könsmaktsordning där kvinnor systematiskt underordnas män”.

Med denna högervridning borde det därför vara öppet mål för Vänsterpartiet att i DN-serien peka på den nyliberala politiken som ansvarig – privatiseringar, nedskärningar och osäkra jobb. Försämringar för sjuka, arbetslösa och lågavlönade, samt nedskärningar i vården, äldreomsorgen och skolan, har fått betala bankvinster på över hundra miljarder kronor och att landet idag har 208 miljardärer.
Tyvärr lyckas inte intervjun med V:s partisekreterare Aron Etzler förmedla något av detta. Inte heller hänvisar han till någon kamp eller motstånd mot högerpolitiken. Åtminstone i DN:s version verkar han, precis som de andra intervjuade, fokusera på debatterna politiker emellan:
– Jag skulle säga att SD har fått hegemoni i Sverige idag. Inte en fullständig, vi är inte Ungern. Men det är det enda vi pratar om: olika typer av problem som de vill koppla till invandring. Kriminalitet, droger, nedskärningar i välfärden – allting ska förknippas med invandrare. Det är det som ”Agenda” handlar om i stort sett varenda söndag.
Och vad är då hans svar?
– Jag önskar att det blir optimismen, säger Aron Etzler.

Han har just fått en fråga om vad han tror blir den största förändringen i svenskarnas liv om tio år. 
– Idag ligger en depression över allting. Jag tycker det är tragiskt att en generation växer upp som tror att vi kommer få det sämre än våra föräldrar. (…)  Jag vill mycket hellre leva i ett samhälle där vi känner: nu gör vi det här tillsammans, det finns lösningar.
”Han ser med stora förhoppningar på hur automatisering och robotisering kan göra att allt fler arbetsuppgifter utförs av maskiner och robotar. (…) Det är en jättestor möjlighet egentligen att få värdefulla jobb och få en bättre fördelning i samhället.
– Jag tror inte längre att alla svar finns i att till exempel söka upp på arbetsplatser eller i skolor. Jag tror att sociala medier är ett ställe där folk träffas, gör politiska val, blir politiskt aktiva.” 

Det Aron Etzler önsketänker om handlar om makt – över resurser, maskiner, miljön. Det uppnås inte genom förhandlingar mellan riksdagspartier. Mot högervridningen behövs kamp underifrån – klimat­strejker, vårduppror, lärarmarscher och lokal bostadskamp visar vägen och kan ge optimism, liksom i ännu högre grad arbetarkampen i Frankrike och globalt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!