Så blir Sverige med en blåbrun regering

Foto: Verbal förlag.

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Journalisten och författaren Mats Wingborg har nyligen kommit ut med en bok med titeln Blåbrunt Sverige – Så påverkas du om högern vinner valet. Han är också en utredare som under längre tid har bevakat olika högerradikala rörelser i Europa, samt följt skolpolitik och arbetsmarknad.

Mats Wingborg ingår också i ledarredaktionen på Dagens Arena, en webbaserad redaktionell plattform som enligt dem ska bedriva en verksamhet baserad på ”radikal progressiv idégrund”.
Han har gjort ett gediget arbete och steg för steg redovisat konsekvenserna av den politik som redan förs i de kommuner i landet där M, SD, KD och L samt diverse lokala partier styr i olika konstellationer. Han redovisar förändringar som har skett eller håller på att ske inom de flesta politiska områden. Boken går stegvis igenom vad det skulle innebära för Sverige om landet fick en regering baserad på M, KD och L med stöd av SD efter nästa val. 

I sitt resonemang utgår han ifrån exempel på vad som har hänt i de kommuner där SD antingen styr tillsammans med M och andra lokala partier eller där SD ger sitt stöd till ett borgerligt styre där M dominerar. Bromölla, Staffanstorp, Sölvesborg, Bjuv och Hässleholm tas upp som avskräckande exempel på vad som väntar om de blåbruna tar över regeringsmakten. 
Wingborg menar att avgörande förändringar kommer att ske på i stort sett alla områden. Det gäller arbetsmarknadspolitiken, kulturen, migrationspolitiken och välfärden. Han menar att privatiseringarna av vård, skola och omsorg kommer att fortsätta, tillsammans med nedskärningar och besparingar inom den offentliga sektorn.
SD kommer enligt författaren att få avgörande inflytande på kulturpolitiken, invandringspolitiken och mediepolitiken, medan M får det avgörande inflytandet på ekonomi-, skatte- och arbetsmarknadspolitiken samt försvarsfrågor och EU-frågor.

Wingborg exemplifierar med Svalövs kommun, där SD, M och KD bland annat har minskat anslagen till den kommunala skolan, och med Sölvesborgs kommun där man har förbjudit Prideflaggan och gett anvisningar om vilka böcker biblioteket ska få köpa in. Dessutom vill SD att endast föreningar som är ”rotade i de normer som format det svenska samhället” ska få kommunala bidrag. 
Författaren ger fler exempel med kommuner där man fortsatt konkurrensutsätter skolan och eleverna görs om till kunder, och där vårdtagare inom äldreomsorgen också blir kunder i en konkurrensutsatt och privatiserad äldreomsorg. 

Slutsatsen som Mats Wingborg drar i sin bok är att med en borgerlig regering efter nästa val 2022 skulle Sverige förändras i grunden. En regering baserad på M, KD och eventuellt L med stöd av SD skulle dikteras av Moderaterna vad gäller den ekonomiska politiken, med fortsatta besparingar inom och privatiseringar av välfärden. SD skulle enligt Wingborg få ett avgörande inflytande över invandrings-, kultur- och mediepolitiken.
För att citera författaren: ”Sverige skulle bli ett sämre land om vi fick en M-KD-regering som skulle styra med stöd av SD. De blåbruna tankarna skulle sippra ner i samhällskroppen. Sverige skulle bli ett mer hjärtlöst, mer intolerant, mer slutet och mer ojämlikt land.”

Min slutsats efter att ha läst Wingborgs bok är att den är ett läsvärt dokument över SD-politik i praktiken. Den saknar dock helt exempel på vad S-styrda kommuner har genomfört vad gäller nedskärningar, privatiseringar och andra besparingar.
Dessutom verkar författaren helt ha glömt bort att den nuvarande S-MP-regeringen med stöd av C och L genomför en högerpolitik med attacker på välfärden, åtstramning av invandringspolitiken, ökade klassklyftor, ökad bostadsbrist med mera.
Wingborg antyder att det enda sättet att stoppa en blåbrun regering är att rösta på S i det kommande valet. Inget kan vara mer felaktigt. En S-regering kommer inte att stoppa högerpolitiken, utan kommer att fortsätta den.
Endast organiserad kamp mot högerpolitiken kan stoppa den. Då krävs det också kämpande fackföreningar, en kämpande miljörörelse, en kämpande hyresgästförening och ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Författare: Mats Wingborg
Förlag: Verbal Förlag
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 303

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!