”Sälj inte våra kommunala bostäder”

2006-08-15 22:24:52
– Hej, jag lovar tre röster till Rättvisepartiet Socialisterna från min familj. Men vad ska vi göra för att stoppa utförsäljningen av våra bostäder? Nu måste alla partier ge besked om var de står, säger en somalisk granne på Trondheimsgatan i Stockholmsförorten Husby.

Oron är befogad, då moderaterna, som har stark segervittring i Stockholms kommunalval, lovar att återuppta sin kampanj för att ombilda kommunala hyreslägenheter till bostadsrätter.
– I Rinkeby och Östberga, Akalla, Husby är det den viktigaste valfrågan. Där hade man kommit till skott när vi förlorade valet, säger stockholmsmoderaternas ledare Kristina Axén Olin till Stockholm City den 9 augusti.
Enligt City säger visserligen finansborgarrådet Annika Billström, s-ledare i stadshuset, idag nej till utförsäljning både inom innerstaden och utanför. Men det är en svag garanti mot privatisering – inte bara för att den svaga politik s, v och mp fört i stadshuset bäddat för Axén Olin.
Så sent som den 17 februari i år föreslog Billström själv i ett debattinlägg på SvD Brännpunkt en blocköverskridande överenskommelse, där hon ville byta ett s-ja till ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i ytterstaden mot ett högernej till ombildning av kvarvarande hyresrätter i innerstaden.

”Låt dem köpa…”

”Vi socialdemokrater har protesterat mot ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter. Vi införde till och med en nationell stopplag mot ombildningen i början av denna mandatperiod. Nu vill jag att vi omprövar vår inställning till de hyresgäster som vill köpa sina bostäder i stadens ytterområden. Låt dem göra det”, skrev Billström.
Inlägget fick Hyresgästföreningen Region Stockholm att gå i taket.
– Ur ett hyresgästperspektiv är det oerhört svårt att känna fortsatt förtroende för Annika Billström, både i hennes roll som socialdemokratiskt borgarråd och som ordförande för Sveriges Allmännyttiga Bostadsorganisation, sade föreningens ordförande Terje Gunnarsson.

Vad ville hon uppnå?

Föreningen noterade att Billström inte med ett ord förklarat vad hon ville uppnå: ”Förbättras integrationen? Underlättar ombildning för de unga och hemlösa? Kan fler lägenheter förmedlas via bostadsförmedlingen? Ökar nyproduktionstakten?” Svaren är förstås nej.
Billströms pressekreterare Jimmy Larsson Hagberg säger till Offensiv att ”det gick lite fort” och att borgarrådets formulering i SvD blev ”för skarp”. Han försäkrar att förslaget fallit sedan oppositionen avvisat Billströms kompromissförslag. Men vad händer om Axén Olin ändrar sig igen efter valet?
Enligt Stockholm Citys Skop-undersökning är 72 procent av stockholmarna positiva till att låta hyresgäster ”ombilda” allmännyttans lägenheter till bostadsrätter, inklusive 62 procent av s-väljarna.

Misslyckade ombildningar

Men svaren hade säkert blivit andra om man frågat de berörda hyresgästerna i ytterstaden. Svenska bostäder (SB) räknar på Offensivs förfrågan upp en lista på 28 misslyckade försök att ombilda till bostadsrätter redan under det förra borgarstyret – varav 12 avböjda (nej från hyresgästerna) och 16 avförda, där bolaget av olika skäl backat.
På listan över de misslyckade försöken finns en lång rad fastigheter på Oslogatan och Bergengatan i Husby och Sibeliusgången i Akalla. I Husby har inte en enda ombildning lyckats av de försök som gjorts i sex fastigheter med drygt 20 flerfamiljshus (varav SB glömt att räkna en fastighet, Oslogatan 9-13).
– Det här är en viktig ideologisk fråga, där man hotar att förslösa våra gemensamma kommunala tillgångar. Och var ska våra ungdomar bo, som har så svårt att få en fast fot på arbetsmarknaden?, frågar sig Gunnar Johansson, känd Husby-veteran inom hyresgäströrelsen.
När Rättvisepartiet Socialisterna nästa torsdag kl 16 håller sitt första torgmöte i Husby under valrörelsen blir försvaret av våra kommunala bostäder den givna huvudfrågan – med en lokal kampanj ända till valet.
Vi antar moderaternas utmaning och hoppas att Husbyborna liksom tidigare ska ge dem på nöten i denna fråga.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!