Samlas mot rasismen

I tre timmar skanderade antirasister, moskébesökare, palestinavänner och förbipasserande skolelever ”inga rasister på våra gator”, med trummor och dans.

av Offensiv

Nu är det hög tid för antirasismen att samlas, höras och slå tillbaka mot det störtregn av rasism som dagligen piskar ner. Socialistiskt Alternativ tar initiativ till ett brett samarbete för en antirasistisk demonstration i juni, i samband med EU-valet. Bara den senaste veckans händelser – nya koranbränningar och att visitationszonerna röstades igenom i riksdagen – ger argument till varför vi måste samla oss.

Den 10 april röstade riksdagen igenom visitationszoner med röstsiffrorna 151 mot 148, och zonerna kommer att kunna sättas upp från och med den 25 april. Det är de så kallade Tidöpartierna (M-L-KD-regeringen plus SD) som har drivit igenom detta. Det kommer inte att krävas en konkret brottsmisstanke för att få göra kroppsvisitation i en viss zon.
Redan idag är rasprofilering och polistrakasserier ett stort problem för många unga och även äldre. Redan idag sker en ständig propaganda mot flyktingar, migranter, muslimer och krigsmotståndare från regeringen och SD – där alla dessa grupper görs ansvariga för problem i samhället, problem som i själva verket är ett resultat av klassklyftor.
Många med invandrarbakgrund känner sig rädda och oroliga för att uppehållstillståndet ska rivas upp. Allt oftare hör jag människor prata om att de planerar att lämna Sverige på grund av denna hets. Att ingen protesterar är en av orsakerna till att rädslan breder ut sig. Det vi måste ändra på nu.

Tibax.

En av de som kommer med och ordnar med demonstrationen mot rasism är Tibax:
– Jag har märkt att rasismen ökar och det behövs verkligen antirasism nu. Det ska inte bara gälla ideella krafter. Även kommuner och staten borde vara mer medvetna och agera mot rasismen som motvikt till regeringen. Visiteringslagen till exempel. Vi har ännu inte kommit till den danska nivån, och det är inte okej att vi är på väg dit. Det är ingen som väljer att bo i ett område där man blir visiterad.
– Det är en sådan ojämlikhet. Vi är många som upplever att flyktingar från Ukraina får mer stöd, till exempel med gratis SL-kort, för att de är vita. Men vi andra borde också få stöd.
Vill även du vara med och ordna med demonstrationen? Första planeringsmötet är den 23 april i Stockholm. Kontakta elin.gauffin@socialisterna.org.

Den så kallade ”Korskvinnan”, som rasistiskt hetsar mot muslimer.

Ett ytterligare argument för att agera är det öppna hat som tillåts i och med att koranbränningarna har tagit fart igen.
Den 10 april hade polisen givit tillstånd till en koranbränning utanför Stockholms moské mitt under den Eidfest som avslutade ramadan. Moskébesökare berättade för Offensiv att de kunde höra hatpropagandan som ”detta är djävulens bok” in i bönerummet när de skulle be. Det var obehagligt för barn som var på väg till Eidfesten att uppleva hatet utanför.
Den så kallade ”korskvinnan” Jade Sandberg brände koraner och utförde gatuteater precis utanför moskén med ett trettiotal polisers beskydd. Hon såg läskig ut. Men utanför pågick även en antirasistisk demonstration.
I tre timmar skanderade antirasister, moskébesökare, palestinavänner och förbipasserande skolelever ”inga rasister på våra gator”, med trummor och dans. Det är de rätta tagen. Rasismen får aldrig vara oemotsagd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!