Sänk inte pensionerna

Riv upp det marknadsstyrda pensionssystemet och låt alla få en värdig, ekonomisk trygg ålderdom (Foto: Kimmo Räisänen / Flickr CC).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

Våra pensionärer tillhör de hårdast drabbade under coronakrisen. Inte bara som en utsatt riskgrupp där svagare kroppar och immunsystem har gjort dem sjuka eller satt dem i karantän från vänner, barn och barnbarn.

De drabbas nu också av högre kostnader när de till exempel förväntas beställa sina matvaror i kassar transporterade till dörren för ett högre pris än i affären. Ingen hit för seniorer som redan är tvungna att skära i sina utgifter för att pensionen ska räcka till. Därför kom beskedet om att pensionen troligen sänks nästa år som en ny smäll för fattiga pensionärer.
Pensionsmyndigheten räknar med att inkomstpensionen med tilläggspension nästa år kommer att sänkas med 180 kronor i månaden för den som har en inkomstpension på 12 000 kronor. Varför? Dagens pensionssystem är inte enbart en rättighet som arbetare har betalat till av varje månadslön. Inkomst- och tilläggspensionen är marknadsstyrd och knuten till den aktuella inkomstutvecklingen. 

Pensionsmyndigheten räknar med att coronakris och ett ras i tillväxten nästa år kommer att innebära en lägre inkomstutveckling och en högre arbetslöshet, vilket i sin tur innebär lägre pensionsinbetalningar och som konsekvens sänkta pensioner.
Inkomstpensionen följer inte prisindex och regleras inte efter prisändringar i ekonomin. Det gör däremot garantipensionen, som är ett grundskydd för personer med de lägsta pensionerna. Premiepensionsandelen i pensionen är knuten till börsutvecklingen och beräknas av pensionsmyndigheten att minska med åtta procent nästa år. 
Många äldre har låga pensioner, en ansenlig del har blivit fattigpensionärer och den större delen av dem är kvinnor.

En befarad sänkning av pensionen nästa år lindras av ett pensionstillägg nästa år. Samtidigt är tillägget olika från pensionär till pensionär och riskerar att urholkas av höjda matpriser på grund av coronakrisen. 
Pensionsmyndigheten kommer att följa upp sin prognos om nästa års pensioner med en ny prognos i juli.

RS och Offensiv säger:
• Stoppa alla planer på sänkta pensioner – höj pensionerna nu!
• Riv upp det marknadsstyrda pensionssystemet. Återinför statlig ATP-pension för en ekonomisk trygg ålderdom.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!