”Sänker ni a-kassan sänker vi er”

2006-12-13 14:06:25
Även om LO:s demonstrationer på 24 orter i Sverige den 14 december inte räcker för att få Reinfeldt och Littorin att backa från sin grova attack på a-kassan blir de en viktig signal om LO-folkets vilja att fortsätta kampen och ta revansch i vårens avtalsrörelse.

– Jag hoppas vi blir många. Nu gäller det också att visa för LO-ledningen att det finns många medlemmar som kräver att något görs, säger Lena Ezelius, ordförande i stridbara sektion 26 inom Kommunal i Stockholm, som drivit på för att även de som jobbar i huvudstaden ska ha en chans att delta på protestdagen den 14:e.

Fackeltåg

Därför kompletteras den manifestation som LO planerat mitt på dagen, trots topparnas nej till politisk strejk, med ett fackeltåg som samlas på Norra bantorget kl 17.30.
– Minst 10 demonstranter från varje arbetsplats med fler medlemmar än så är målsättningen från de fackligt aktiva i sektion 26.
”Det här är ingen inbjudan, utan en order att delta”, har budskapet lytt. Att en del tvivlar på att den här manifestationen ”fem i tolv” kan påverka regeringen har gjort det dubbelt så viktigt att dra på från sektionens fackligt aktiva.

Låglönemarknad

Lena Ezelius ser också raka rör mellan attacken på a-kassan och avtalsrörelsen.
– Den sänkta a-kassan syftar ju till en låglönemarknad, vilket försvårar våra krav på höjda lägstalöner. Och det blir nog om lägstalönerna som avtalsstriden kommer att stå hårdast, säger hon.
Till LO:s manifestation på Mynttorget kl 11 kommer bussar med tusentals arbetslösa och andra som kunnat ta ledigt från LO-distrikt i hela Mellansverige.
– Från kommunerna i Gävleborg kommer minst 8 bussar med 300 demonstranter. Särskilt bra är mobiliseringen från Handels och Byggnads, hälsar Kerstin Modig på LO-distriktet i Gävleborg.
I Gävle genomförs onsdagen den 13:e för fjärde veckan i rad en samling för fackeltåg och appellmöten mot attacken på a-kassan. Under kampanjnamnet Operation Moteld har liknande aktioner genomförts i länets övriga kommuner, som i till exempel Sandviken, Ockelbo, Söderhamn och Hudiksvall.

”Viljan är stor”

– Viljan att delta och visa att vi är många som tycker att det här är åt helvete är stor, samtidigt som även många av de arbetslösa är ute på åtgärder, säger LO-distriktets ordförande Rolf Wiberg till Offensiv.

Tycker ni inte att LO-ledningen har gjort för lite för att bilda opinion och mobilisera?
– Visst finns det de som väntat sig mer av Wanja och de andra. Jag har sett den kritiken, men tycker själv den är obefogad. Såna här manifestationer måste ju komma underifrån och visa att nu jävlar så slår vi näven i bordet…

Kommer den här attacken och protesterna att påverka den kommande avtalsrörelsen?
– Klart att det måste göra, säger Winberg och hoppas att LO-distriktet och facken ska fortsätta Operation Moteld och jobba systematiskt med de här frågorna även efter riksdagsbeslutet.
Att kampen fortsätter var också budskapet från veckans protestmöte med det så kallade Måndagsupproret, som sex måndagar i rad samlat mellan 100 och 400 deltagare direkt på Mynttorget.
Ett nytt protestmöte planeras nu på Mynttorget onsdagen 20 december kl 16.30 – en halvtimma innan riksdagens omröstning om regeringens attack på a-kassan.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!