Sanslös förvirring angående sd:s rasism

2008-09-01 11:41:03
 Den 6 augusti blev det tydligt att luleborna har ett massivt motstånd mot rasism. Mellan 100 och 200 personer kom till Gula paviljongen för att visa att rasistiska sverigedemokraterna (sd) inte är välkomna. Antalet anhängare till sd kunde räknas på ena handens fingrar.

Signaturen ”Observerande lulebo” ger dock Rättvisepartiet Socialisterna oförtjänt allt ”beröm” för att så många protesterade. Faktum var att de kom från många olika organisationer och de flesta hade nog ingen organisationstillhörighet.

Den klarsynthet vad gäller kamp mot rasism som präglade demonstranterna på Storgatan kan inte sägas finnas hos de etablerade partierna. Det blev tydligt när dessa intervjuades i NSD den 8 augusti. En sanslös förvirring rådde om orsaken till sd:s ”uppsving” bland partirepresentanterna, från ”vänster” till ”höger”.

Moderaten Åke Eltoft menade att sd:s framfart berodde på att man inte diskuterat ”vissa frågor” (invandring antar jag?). Faktum är att regeringens omänskliga flyktingpolitik manifesteras i media i artiklar om nya familje­tragedier varje vecka. Politiken som skickar tillbaka människor till krig och förtryck misstänkliggör flyktingar och gynnar sd.
Samtidigt var kampanjen för flyktingamnesti 2005 en av de största folkrörelser under 2000-talet med över 100 000 namnunderskrifter och en lång radda demonstrationer.
Folkpartisten Jens Sundström menade att integrationspolitiken var problemet. Visserligen ger regeringens politik snabbt ökade klyftor och segregering men det är framförallt inte de som bor i de fattigaste och mest slitna förorterna som röstar på sd. Det är typiskt att fokus läggs på invandrare och flyktingar istället för på rasism och diskriminering.

Värst var kanske centerns riksdagsman Stefan Tornberg som menade att sd inte var problemet utan ”stämningarna” bland folket. Men det är inte sverigedemokraternas rasism som är det som framförallt gett dem ökat stöd, även om rasismen är kittet som håller partiet samman. Sd:s trumfkort är det massiva missnöjet med de etablerade partierna och att de framställer sig som motståndare till detta etablissemang.
Vänsterns Börje Lööw verkade helt stoppa huvudet i sanden och sa att missnöjespartier alltid kommer finnas och att det inte behövs någon speciell politik mot sd. Att ”låtsas som det regnar” kommer dock inte stoppa rasismen.

Aktioner som den i Luleå förra veckan är viktiga. Att visa det massiva motståndet mot rasism försvårar för sverigedemokraterna och andra mer våldsamma högerextrema grupper att etablera sig. Det gör det också svårare för etablerade partier att kopiera deras politik, vilket vi sett exempel på från framförallt folkpartiet.
Samtidigt är det långt ifrån tillräckligt. Rasism gror ur den politik som skapar ökade klassklyftor, segregering och fattigdom. Missnöjet med de etablerade partierna, som är ansvariga för högerpolitiken, måste ges chans att ta sig annat uttryck än i väljarstöd till sd.

Behovet är akut av att bygga ett nytt arbetarparti, som tar strid med politiker som bara gynnar storföretag och direktörer. Det som behövs är gemensam kamp mot rasism och för jobb, bostäder, vård och utbildning till alla. Det är av naturliga skäl något som vi som protesterade mot sd, samt andra vanliga lulebor, måste göra själva, utan förvirrade riksdagspartier.


Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!