Sápmi: Samråd utan möjlighet att säga nej inget samråd

Myndigheter ska bli skyldiga att samråda med olika samiska organisationer, som dock inte kan säga ja eller nej till förslagen (Foto: samer.se).

av Offensivs reporter

Statliga myndigheter måste ha samråd med Sametinget och andra samiska organisationer inför beslut som rör bland annat markanvändning. Det är innebörden i ett förslag från regeringen, som nu skickas vidare till riksdagen. Det är tveksamt om detta innebär någon större förändring.

Sverige har flera gånger kritiserats av FN:s rasdiskrimineringskommitté för att inte ge samiska organisationer möjlighet att påverka viktiga beslut som rör traditionellt samiska områden.
Till exempel uppmanade kommittén ifjol regeringen att riva upp beslutet om tillstånd till den stora planerade nickelgruvan Rönnbäcken. Den berörda samebyn, Vapsten, är starkt emot planerna som kommer att innebära ett stort intrång i deras betesmarker.

Nu har regeringen lagt fram ett förslag om en så kallad konsultationsordning när det gäller frågor om markanvändning och annat som påverkar samiska intressen. Den innebär att statliga myndigheter från och med nästa år är skyldiga att samråda med Sametinget och andra berörda samiska organisationer. 
Det sägs i förslaget att detta ska ske i god anda, men däremot innebär det inte att samiska företrädare kan säga ja eller nej. Enligt förslaget kommer även regioner och kommuner att omfattas från och med 2024.

Det är svårt att se att detta förslag lever upp till de krav som FN har ställt. Ett samråd där inte möjligheten att säga nej finns som ett alternativ innebär ingen stor förändring jämfört med dagens situation.
Det återstår också att se om det nya förslaget tar sig igenom riksdagen. Ett tidigare förslag drogs tillbaka när det stod klart att det inte skulle få majoritet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!