Sarah Everard: Aldrig igen – Upp till kamp mot mäns våld mot kvinnor

Det krävs en grundläggande systemförändring för att bli kvitt kvinnoförtrycket och det dödliga våldet mot kvinnor (Foto: Socialist Alternative – ISA England, Wales & Skottland).

av Sue Berry, Socialist Alternative (ISA England, Wales & Skottland) // Artikel i Offensiv

Mordet av Sarah Everard är en tragedi för hennes familj och vänner, det lokala området och för alla som motsäger sig förtryck och våld. Socialist Alternative skickar kondoleanser och solidaritet till alla som kände Sarah, och alla som blir äcklade av det som uppdagats de senaste dagarna.

Sorgen har med rätta även mötts av ilska – mot förövaren (som dessutom är polis), polisens skuldbeläggning av offren (de rådde kvinnor som bor i närheten av där Sarah försvann att inte gå ut ensamma), och mot ett samhälle som upprätthåller våldet mot kvinnor. 
Ilskan har inte blivit mindre av att de fredliga vakorna till minne av Sarah Everard på lördagen våldsamt upplöstes av polisen, som brottade ner och grep kvinnor på platsen.
Den 15 mars var det nya protester mot mäns våld mot kvinnor och mot polisens vidriga beteende som återigen samlade väldigt många i coronasäkra manifestationer. 
Samtidigt med detta har Toryregeringen presenterat ett lagförslag som förbjuder protester om de ”gör för mycket oväsen” eller är ”allvarligt irriterande” (!). Dessutom ska rätten till att protestera utanför parlamentet begränsas. Bryter man mot detta ska man kunna dömas till upp till tio år i fängelse.

På sociala medier har det kommit en uppsjö av berättelser från kvinnor som delar sina egna erfarenheter av sexuella övergrepp. Ett kollektivt skrik kan höras – vi har fått nog! Vi kan inte tillåta att Sarahs berättelse blir ännu en siffra i statistiken. Vi måste kämpa för rättvisa för Sarah och samtidigt fråga oss vad för slags samhälle som kan erbjuda verklig trygghet och frihet för kvinnor, ickebinära med flera – samt organisera den kampen. 
Vi kan inte förlita oss på de kapitalistiska politikerna från något parti att lösa problemen med det könsbaserade våldet. Premiärminister Boris Johnson har visat sympati, men har en lång historia av misogyna kommentarer och har anklagats för sexuella övergrepp mot en journalist.
Inom hans regering anklagades en tidigare minister för våldtäkt och sexuella övergrepp 2020, men suspenderades aldrig.

Vi kan såklart inte förlita oss på polisen heller. Systematisk sexism jämsides rasism och homofobi är väldokumenterat inom polisen. Ifjol suspenderades två poliser från Scotland Yard efter att de hade tagit selfies på sig själva tillsammans med mordoffren Nicole Smallman och Bibaa Henry.
Inom Scotland Yard mellan 2012 och 2018 inkom det 594 anmälningar om sexuella trakasserier mot polispersonalen, där bara 119 fall gick vidare och utreddes. 
IOPC [internutredningen inom den brittiska poliskåren] utreder klagomål om att anklagelser om sedlighetssårande blottande mot den arresterade polisen (som misstänkts ha kidnappat och mördat Sarah Everard) inte hanterades ordentligt, vilket passar Scotland Yards mönster.
Denna giftiga miljö misslyckas i att skydda inte bara kvinnlig personal inom polisen, utan också befolkningen i allmänhet.

Vi stödjer alla åtgärder som kan hjälpa kvinnor att känna sig trygga. Att exempelvis ha bra belysning på Clapham Common och andra offentliga platser är avgörande. De som är arga över mordet på Sarah och vad som har hänt sedan dess borde fortsätta organisera och diskutera tillsammans samt kämpa för dessa viktiga åtgärder.
Men det är inte nog. Vi vet att Sarah ”gjorde allting rätt”; hon gick på ett trafikerat stråk, ringde en person och lät folk veta om vart hon var på väg och när hon skulle vara hemma. Det stoppade dock inte den våldsamma attacken som kostade hennes liv. Nästan 80 procent av kvinnor som mördas av män i Storbritannien mördas av en partner i sitt eget hem. Trygghetsåtgärder skulle inte ha skyddat dem. 
Mäns våld mot kvinnor är endemiskt inom kapitalismen. Misogyna idéer som rättfärdigar förtrycket mot kvinnor normaliseras och propageras i hela samhället: genom media, utbildningen, reklam, populärkultur, inom familjer, med mera. 
Kapitalismen förlitar sig på förtrycket mot kvinnor och kan inte existera utan det. För att bli kvitt kvinnoförtrycket behöver vi en grundläggande systemförändring. Vi behöver bygga en massrörelse mot våldet mot kvinnor och systemet som upprätthåller det.

Misogyni är ett globalt fenomen, och rörelsen mot det måste vara internationell. De senaste månaderna har vi sett protester för rätten till abort i Polen, kvinnostrejker i Ryssland mot arresterandet av feministiska aktivister och enorma marscher i Indien mot våldtäkter och våld mot kvinnor.
Medlemmar i Socialist Alternative och våra systerpartier runtom i världen har varit och är aktiva i dessa kamper och kämpar för en demokratisk, socialistisk värld utan könsbaserat våld och förtryck.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!