SAS kabinpersonal sveks av HTF

2006-10-11 15:55:25
Den 5 september var kabinpersonalen på SAS, uppbackade av sin lokala fackklubb, beredda att strejka för bättre arbetsförhållanden. Men HTF:s förbundsstyrelse gjorde en helomvändning och skrev på ett uselt avtal.

I slutet på förra veckan var stämningen bland personalen på SAS minst sagt besviken.
– Jag kommer just från ett medlemsmöte där jag redogjort för ett händelseförlopp där det tydligt framgår att förbundsstyrelsen kört över den förtroendevalda styrelsen, sa Pia Kastebring, klubbordförande för kabinpersonalen, på fredagen.

200 på medlemsmöte

Hon hade just deltagit på ett medlemsmöte som samlat 200 med mycket kort varsel, vilket i sig är en antydan om den besvikelse som riktas mot HTF-ledningen.
– På mötet var klubbstyrelsen redo att ställa sina platser till förfogande, men medlemmarna ville inte det. Besvikelsen riktar sig mot HTF centralt.
Det är en välgrundad besvikelse. HTF:s toppar avbröt inte ens sin konferens för att bemöta medlemmarnas besvikelse. ”HTF är ingen beställningscentral för den som vill ha strejk” var avgående förbundsordförande Holger Erikssons kommentar till att många nu hotar gå ur facket.
Trots att en del personalgrupper inte fått någon löneökning på två år, var det inte högre löner strejken gällde, utan arbetstiderna. För kabinpersonalen är den yttersta begränsningen för arbetstiderna inte arbetstidslagen, utan bestämmelser om civil luftfart (BCL), vilket innebär väldigt långa arbetspass utan reglerade måltidsuppehåll. Kabinpersonalen har inte heller de pauser och raster som anges i arbetsmiljölagen.
Men Pia Kastebring förklarar att det nya avtalet inte innebär några förbättringar:
– Det framställs av motparten som att det är vissa förbättringar. Dilemmat är bara att det fortfarande inte finns några begränsningar – företaget kan fortfarande planera in personalens arbetstider till 13 timmar och 20 minuter och därutöver vid behov. I verkligheten finns ingen reell begränsning.
Detsamma gäller kabinpersonalens måltidsuppehåll, som definieras som tiden från att planet landar tills det lyfter igen. Men under denna tidsrymd har kabinpersonalen så omfattande arbetsuppgifter så att ingen tid återstår för måltidsintag.
– Vi ville ha fredad tid för måltidsuppehåll, men för detta finns det ingen garanti i det nya avtalet.

Bestörta efter sveket

– Nu försöker vi samla ihop oss efter gårdagnattens spektakel. Så vad som händer nu vet vi inte. Stämningen är bestört.
Också i Danmark har SAS avvärjt ett strejkhot. Personalorganisationen CAU hade varslat om strejk 10 oktober mot ett SAS-avtal som ger längre arbetstid, lägre lön, sämre pension och kortare semester. Medlaren lyckades skjuta upp konflikten. Nu har parterna 14 dagar på sig att träffa ett bättre avtal – annars kommer 1 600 SAS-anställda att gå ut i strejk.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!