SAS-piloter varslar om strejk

av Per Olsson

SAS-piloter varslar om strejk för bättre löner och arbetsvillkor (foto: Wikimedia Commons).

Pilotförhandlingarna i SAS har brutit samman i hela Skandinavien. SAS Pilot Group (SPG), som består av SAS-piloter i Danmark, Norge och Sverige, har tidigare brutit förhandlingarna i Norge och Sverige. Igår, måndag, bröts förhandlingarna också i Danmark och SPG har lagt varsel om konflikt från och med klockan 00.00 fredag den 26 april i Danmark, Norge och Sverige.

Innan förhandlingarna startades valde SAS att ensidigt säga upp existerande avtal som bland annat rör samarbete, produktion, och karriärvägar. Balansen mellan arbete och fritid är en huvudfråga i SAS-förhandlingarna.

– Majoriteten av piloterna i SAS har ingen kontroll över när och hur länge de skall jobba. Det enda piloterna ofta vet om sin arbetstid under en månad är att de bara har en ledig helg. I värsta fall riskerar piloterna att de måste jobba hela sju helger i rad. Detta är ohållbart. Att inte kunna planlägga sitt liv är en stor belastning och vi har därför krävt större förutsägbarhet i scheman. Dessvärre visar SAS liten förståelse för detta krav, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförening.
SAS som under senare år gjort miljardvinster stämplar piloternas krav som ”orimliga”.
– Piloterna i SAS har genom flera år bidragit till lönsamhet i SAS. Tidigare önskade SAS alltid att jämföra oss med andra flygbolag. När lön och arbetstidsordningar nu är sämre än i andra seriösa flygbolag som vi kan jämföra oss med, vägrar SAS att diskutera frågan om marknadsmässig lön för piloter, säger Tersmeden.P

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!