SAS-strejken: Kamp lönar sig

av Per Olsson

SAS-piloterna vann flera av de krav de strejkade för. Många har nu mer förutsägbara scheman (Foto: Wikimedia Commons).

Det krävdes nästan en veckas strejk innan SAS-ledningen åtminstone delvis backade för SAS-piloternas krav.

Den 26 april gick SAS-piloterna i Danmark, Norge och Sverige ut i strejk för tryggare arbetsvillkor samt lönehöjningar som kompensation för att de har halkat efter andra piloter efter det krisavtal med försämrade löne-, pensions- och anställningsvillkor som slöts 2012 när SAS gjorde stora förluster som nu vänts till vinst på de anställdas bekostnad. Ifjol gjorde bolaget en vinst på dryga 2 miljarder kronor. 
SAS-ledningen och arbetsgivar­organisationen svarade strejken med en enorm hets och påstod att passagerna tagits som gisslan av ”lyxstrejkande” piloter. 
Arbetsgivarorganisationen  Svenska flygbranschen/Transportföretagen stämplade piloternas krav som ”extrema” och den av Svenskt Näringsliv sponsrade Arbetsmarknadsnytt hetsade på nätet. Arbetsmarknadsnytt var också ett verktyg som Svenskt Näringsliv flitigt använt sig av för att hetsa mot Hamnarbetarförbundets kamp för kollektivavtal. 

Dagen innan uppgörelsen, på 1 maj, lät SAS-ledningen permittera 1 000 kabinanställda i Norge för att splittra. Men kabinpersonalen gav inte upp sitt stöd till piloterna.
– Vi sitter i samma båt, sa Pål Røine från Norsk Kabinforening till den dagliga norska vänstertidningen Klassekampen.
Sent den 2 maj var strejken över. Enligt Pilotfacket har strejken satt stopp för att SAS ensidigt kan diktera avtal och piloterna har nu fått tillbaka de två samarbetsavtal som SAS ensidigt sa upp i mars och som reglerar piloternas anställningstrygghet och karriärvägar. 
Vidare har fler piloter, men långt ifrån alla, fått förutsägbara scheman. Det tre-åriga avtalet ger också en lönehöjning på totalt 11 procent (3,5 procent under 2019, 3 procent under 2020 och 4 procent under 2021). Det sistnämnda har fått Svenskt Näringsliv att gå i taket.
– Det påstås att avtalet är på det så kallade märket. Jag kan konstatera att märket för 2019 är på 2,3 procent. För 2020 och 2021 finns ännu inget märke, kommenterade Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke surt.
SAS-piloternas strejk, liksom piloternas och kabinpersonalens strejker på Ryanair förra året, visar att kamp lönar sig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!