Sätt dit Lundin Energy!

Lundin Energys huvudkontor i Stockholm, som det nu äntligen väcks åtal mot för deras inblandning i krigsbrott mellan 1997-2003 (Foto: CC).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Äntligen väcks åtal mot Lundin Energy för deras inblandning i krigsbrott mellan 1997-2003. Efter en förundersökning som nu har tagit över 11 år är det dags att pröva om två medlemmar i företagets styrelse är skyldiga till medhjälp till krigsbrott. Om de döms väntar upp till 1,9 miljarder kronor i skadestånd och fängelsestraff.

I en region som nu tillhör Sydsudan ska företaget ha tagit stöd av regeringens militär och regeringstrogna miliser för att rensa ut byar och mörda sig fram till oljerika områden.
De har tidigare blivit anklagade för medverkan till ett folkmord i Ogadenregionen i Etiopien år 2004.
En gemensam nämnare för bägge händelserna är alltså företaget – som till sin slogan valt ”No guts, no glory”. Under bägge skandalerna satt före detta statsminister Carl Bildt i företagets styrelse, men har valt att endast mycket sparsamt besvara frågor om vad han vetat och när. När åtalet nu väcks duckar han återigen kulan i media, men kommer iallafall att höras om vad han vetat och om sin inblandning under själva rättegången.

Rättvisa tar olika lång tid beroende på vem du är. Gång på gång ser vi att de allra största företagen och de allra rikaste personerna kommer undan eller lyckas förhala år efter år för att slippa rättegång.
Ironiskt att i det läget göra som Lundin Energys försvar och yrka på att få förundersökningen nedlagd då det har tagit så lång tid med förundersökningen! 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!