”Sätt fokus på löner, arbetstid och schemafrågor”

Per Johansson, psykiatrisjuksköterska och medlem i Vårdförbundet (Foto: Natalia Medina).

av Offensiv

Hur är läget inför avtalsrörelsen? Offensiv ställde frågan till Per Johansson, psykiatrisjuksköterska och medlem i Vårdförbundet.

Vilka frågor tycker du är viktigaste i avtalsrörelsen?
– Förutom den självklara frågan om bra löneutveckling tycker jag att arbetstid och schemafrågor är viktiga. Nu är det ingen fråga i avtalsrörelsen, men den senaste lagen från EU om veckovila som kom i höstas ställde till problem på många arbetsplatser. Vi har enligt mig nu fått sämre scheman och det är svårare att vid behov byta med kollegor.

Vilka krav reser Vårdförbundet?
– Vårdförbundet har bland annat rest krav på förkortad veckoarbetstid för att skapa hållbara heltider. Detta eftersom många idag går ned på deltid för att orka med. Andra krav är exempelvis höjd ersättning vid obekväm arbetstid.

Diskuteras avtalsrörelsen på arbetsplatsen?
– Tyvärr är det lågt intresse för avtalsrörelsen eller fackliga frågor överhuvudtaget på min arbetsplats. De senaste diskussionerna jag har haft om facket har handlat om varför man ska vara medlem.


Höj kvinnors löner – bryt ”märket”!

Under våren förhandlas om nya avtal för mer än en miljon anställda i offentlig sektor, framför allt kvinnor. Trots att gapet mellan mäns och kvinnors löner skandalöst nog har börjat öka igen finns det tyvärr inget som tyder på att denna avtalsrörelse kommer att göra någon skillnad.
Orsaken är att de berörda facken accepterar det ”märke” som industrifacken redan har satt för löneökningarna 2024 – samma märke som år efter år har hållit tillbaka lågbetalda, framför allt i kvinnodominerade yrken, från att få en verklig uppvärdering av sitt arbete.
Det faktum att vissa fack, som Sveriges Lärare och Vårdförbundet, har haft sifferlösa avtal har till och med inneburit löneökningar under märket.

För att på allvar uppvärdera yrkena inom välfärden och kompensera för de sänkta reallönerna på grund av levnadskostnadskrisen måste man bryta med märket och kräva betydlig högre löneökningar i siffersatta avtal.
Pandemin visade att utan välfärdsarbetarna kollapsar samhället. Det är dags att påminna om det genom att vässa strejkvapnet och kräva löneökningar som fullt ut kompenserar för de senaste årens inflation och som ger jämställda löner mellan kvinnor och män!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!