Sätt stopp för vinster på vården av flyktingbarn!

2010-10-31 17:12:15
Vårdbolagen gör stora vinster på bekostnad av de ensamkommande flyktingbarn de ska hjälpa. En av bolagen är Vårljus AB, där Haninge kommun är deläga- re tillsammans med andra Stockholmskommuner.
Kommunerna ”tvättar” helt enkelt pengarna från Migrationsverket i sina vårdbolag och lägger sedan beslag på resurser som borde gått till flyktingbarnen.
De senaste tre åren har Vårljus gjort en vinst på 38,9 miljoner kronor.

Vårljus tar 2 150-2 175 kronor per plats och dygn, äv­en när platsen är tom. Vårdbolaget VoB Syd får 37 000 kronor varje dygn från Malmö stad för att ta emot tjugo flyktingbarn på transitboendet Solberga i Lom­ma. Men bara drygt hälften av pengarna går till flyktingboendet. Resten är ren vinst för VoB Syd, som ägs av ett an- tal småländska och skånska kommuner.
Bara 58 procent av av de 6,7 miljoner kronor bolaget fått från Migrationsverket, via Malmö stad, når barnen. Hela 42 procent är vinst.
VoB Syd – vars valspråk är ”Vi bryr oss mera” – har också gjort neddragningar på personalen för att dryga ut miljonvinsterna.

Kommunerna fuskar när de bara beställer boende och sen cashar in bidragen via sina kommunala vårdbolag. Många av barnen är traumatiserade av krig och behöver riktig vård av utbildad personal.
En före detta anställd på ett vårdbolag berättade för mig om hur en volontär tog med ett barn med krigstrauma på Laserdome. Oavsett välviljan är volontärer inte utbildade, men klart billigare. Vinstsiffrorna visar också hur snedvriden de senaste årens debatt har varit. Att beskylla flyktingar för kommunernas dåliga ekonomi har inte bara varit ett av rasistiska Sverigedemokraternas huvudnummer, utan moderater och andra borgerliga politiker har lika mycket fört lögnen vidare för att försöka rentvå sig när det är dags för nedskärningar.

Att göra vinst på flyktingar är inget nytt. Hyresvärdar har låtit göra hyrespåslag på 7-13 procent för asylsökande och arbetsgivare anställer flyktingar under slavliknande villkor. Samtidigt har politiker motsatt sig att papperslösa flyktingar ska ha samma rätt till vård som andra. Flyktingar ska ”göra rätt för sig” brukar det heta, vilket tydligen inte gäller moderata kommunalråd som Eva Ekdahl i Nacka, tillika ordförande för Vårljus AB, som tillsammans med sina kollegor har kunnat berika sig med extra utdelning ur vårdbolagets kassa, utöver arvoden och kommunalrådslön. Istället för att lägga pengarna på vården av flyktingbarnen går pengar till utdelning, bonus åt de anställda och tillskott till kommunerna bakvägen.

Vi i Rättvisepartiet Socialisterna kommer att ställa de ansvariga i Haninge till svars på kommunfullmäktigemötet den 15 november. Vi kräver papperen på bordet och att pengarna går till vården!

Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!