SAV backar lärarna: Minska arbetsbelastningen i skolan!

SAV i Luleå har alltid kämpat för skolan. Här bild från den ”Skolkarneval 2.0” 2016, en mäktig proteströrelse mot skolnedskärningarna då (Foto: SAV Luleå).

av Socialistiskt Alternativ Luleå // Artikel i Offensiv

I nuläget kan arbetsgivare lägga in i princip hur mycket undervisningstid som helst under en lärares arbetstid. Därför kräver Sveriges Lärare i avtalsrörelsen att undervisningstiden för lärare åter måste regleras för att minska den orimliga arbetsbelastningen och för att förbättra undervisningen genom att ge tid till för- och efterarbete samt planering.

–Socialistiskt Alternativ ger fullt stöd till Sveriges Lärares krav i avtalsrörelsen och till de tusentals lärare som tycker att det måste förberedas för strejk om arbetsgivarna inte backar. Vi har också föreslagit Luleå kommun att införa en sådan reglering oavsett avtalsrörelsens utkomst, säger Jonas Brännberg, ledamot för Socialistiskt Alternativ i Luleå kommunfullmäktige.
De senaste decenniernas nedskärningar, privatiseringar och marknadsanpassningar av välfärden har slagit hårt mot kvinnor och jämställdheten. På knappt 20 år har antalet sjukskrivningar på grund av stress fördubblats bland kvinnor. Till och med statliga myndigheter som Försäkringskassan tvingas konstatera att:
”Det är väl belagt inom forskning att det främst är dålig arbetsmiljö som orsakar stress­relaterad sjukfrånvaro, och en viktig förklaring till hög sjukfrånvaro inom vård, skola och omsorg är en obalans mellan krav och resurser.”

Ett av de yrken som är överrepresenterade vad gäller sjukskrivningar kopplat till stress är lärare. En rapport av Sveriges Lärare i januari 2023 visade att över hälften av lärarna och förskollärarna ofta arbetar under en ohållbar arbetsbelastning och att tre av tio är på bristningsgränsen för vad de orkar.
– Det är snart 30 år sedan det nyliberala avtalet ÖLA2000 upphävde den reglerade undervisningstiden för lärare. Sedan dess har undervisningstiden tenderat att öka, samtidigt som andra krav har tillkommit: individuella utvecklingsplaner, individuella anpassningar, olika rapporteringssystem med mera. Det som tidigare var ett tak för undervisningstimmar har snarare blivit ett golv. Det har inneburit en enorm ökning av arbetsbördan och oro över att inte kunna ge det stöd som eleverna behöver, säger Jonas Brännberg.

Sverige Lärares avtalskrav är en reglering av förhållandet mellan undervisning och för- och efterarbete, liksom planeringstid. Socialistiskt Alternativ har lagt fram ett förslag med liknande innebörd för Luleå kommun.
– Vi backar förstås lärarna i avtalsrörelsen och vill med motionen visa att kommunen borde göra det här oavsett. Vi har skrivit en motion där vi föreslår att Luleå kommun inför en begränsning av undervisningstiden för lärare, inklusive för lärare i fritidshem och förskollärare i förskoleklass, i förhållande till för- och efterarbete samt planeringstid. En sådan begränsning kan förstås variera beroende på situation och måste därför tas fram i dialog med personal och Sveriges Lärare, till exempel genom ett lokalt kollektivavtal, avslutar Jonas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!