SAV och kampen värmde under kallt Boden Pride

Socialistiskt Alternativ under ett kallt och regnigt Pride i Boden (Foto: Socialistiskt Alternativ Boden).

av Nicole Johansson // Artikel i Offensiv

Kamrater sammanslöt i Boden under Boden Pride för att protestera mot det extrema hbtqi+-hat som sprids världen över och även av Sveriges regering.

Sveriges regering för ett hbtqi+-hatande kulturkrig. Den partiledardebatt som ägde rum i Agenda den 7 maj synliggör det, där Jimmie Åkesson likställer dragqueenartisten Miss Shameless med nazister.
Utan att gå in i diskussion i fråga om Jimmie Åkesson likställer sig själv med att vara dragqueen är att likställa och tillintetgöra dragqueens något vedervärdigt och lika vedervärdigt är det faktum att övriga regeringspartier inte reagerar på likställelsen. Att klimatet i Sverige har förändrats är debatten i Agenda ett av många bevis på. Åkessons uttalande förkastas inte av regeringspartierna och därmed kan liknelsen även ses som regeringens liknelse.

Men kampen förändrar, inte minst av de kamrater som sammanslöt sig för att protestera under Boden Pride i lördags. Vi infann oss i Boden för att visa att det finns ett alternativ till hatet och attackerna som SD och resten av högern stoltserar med.
Socialistiskt Alternativ (SAV) deltog i tåget med megafon och ropade ”Låt ropen skalla, kärlek åt alla”, höll upp plakat och flaggor med budskap som ”Upprustad välfärd, utan heteronorm” och ”Håll kampen levande, Stonewall, 1969”. Stonewall, det var där Pride tog form som en protest mot förtrycket, men som plakatet understryker måste kampen mot förtryck hållas levande. Kapitalismen, patriarkal och heteronormativ, kan inte föra denna kamp vidare mot ett inkluderande samhälle då den är exkluderande i sin natur.

ISA-fanorna vi höll upp i pridetåget visar att det här också är en internationell hbtqi+-kamp. Vi kunde nyligen läsa om länder som kriminaliserar homosexualitet och andra som inskränker aborträtten och sprider transfobisk propaganda. Som vi skrev i Offensiv #1361: ”[e]n socialistisk hbtq+-rörelse innebär att kämpa tillsammans med alla som drabbas av kapitalismens orättvisor och förtryck och slå mot systemet där det får störst effekt”.
Pride is a protest!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!