Science fiction med djup

2008-02-06 12:20:45
FILM
Titel: I Am Legend.
Regi: Francis Lawrence.
I rollerna: Will Smith, Alice Braga m fl.
Science fiction-film har vi sett förut, i 28 dagar senare och Day after Tomorrow. I am Legend är till handlingen i princip en blandning av dessa filmer som ger oss snyggare effekter, foto och datoranimerade monster i det öde New York år 2012.

Robert Neville (Will Smith) letar efter ett botemedel mot det virus som har gjort alla människor världen över till aggressiva zombies. Han var militär forskare i den gamla världen, och hjälpte till att försöka sätta New York i karantän, men misslyckades. Tillsammans med sin enda vän, hunden Samantha, lever han ensam i New York, övertygad om att det inte är försent att rädda mänskligheten.

Gripande historia

Som sagt, i princip saker som vi har sett förut. Men tack vare bra skådespeleri från Will Smith och ett par enstaka scener, som när Will i början sover tillsammans med hunden i badkaret, medan skrik hörs utanför de igenbommade fönstren, får filmen ett djup som vi inte sett tidigare i den här genren. Man får lära känna karaktären Robert Neville både som hårdhudad överlevarmaskin och som en trött, ensam och uppgiven person. Monologen (som filmen till större del utgörs av) är väl genomtänkt, och minnesbilderna som förklarar vad som hände, bidrar med ytterligare djup i historien och är snyggt integrerade med resten av filmen.
Fotot är emellanåt riktigt snyggt, och effekter som när Will Smith smyger över det grästäckta Times Square framstår högst verkliga, men på vissa punkter har det överdrivits.
Virusets offer är inte mer än blodtörstiga monster, och filmen förlorar i känsla när man ser dessa monster, en gång människor, välta bilar med hjälp av enbart kroppstyngden. Alla de mänskliga dragen är borta och det ges ingen vetenskaplig förklaring till den övernaturliga reaktionssnabbhet och styrka som smittbärarna kan uppbringa. Några amerikanska moralkakor och patriotism fick också biosalongen att sucka, men jämfört med större delen av de amerikanska storfilmerna var det knappt märkbart. Helhetsintrycket är helt klart: I am Legend är en av de starkaste filmerna hittills inom sin genre. Med en gripande historia och bra underhållning är balansen perfekt.
John Hogg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!