Sd inte välkomna i norr

2008-09-01 12:36:50
Sverigedemokraternas (sd) Norrlandsturné i början av augusti möttes av starka protester i Umeå och Luleå.
    Uppåt 200 antirasister mötte sverigedemokraterna när de på sin Norrlandsturné nått till Luleå.

Jonas Brännberg förklarade på Rättvisepartiet Socialisternas torgmöte i Luleå strax innan sd:s  torgmöte varför de är ett hot av flera skäl.
– Framgångar för rasistpartier ger nazist­organisationer råg i ryggen och överfall på invandrare, homosexuella och antirasister ökar. Dessutom splittrar sd den gemensamma kamp som behövs mot högerpolitiken och slutligen ger framgångar för sd de etablerade partierna en ursäkt att ta över deras politik.

– Vi måste visa att rasister inte är välkomna till Norrbotten samtidigt som det behövs gemensam kamp mot högerpolitik och och bygget av ett verkligt alternativ – ett nytt arbetarparti, sade Jonas.
När de fyra sverigedemokraterna anlände möttes de av antirasister från olika organisationer som buade och ropade antirasistiska talkörer.

­När de fyra sverigedemokraterna anlände möttes de av antirasister från olika organisationer som buade och ropade antirasistiska talkörer.
Utan hänsyn till att också protesterande har yttrandefrihet så började det massiva polisuppbådet att omhänderta alla som på något sätt sa vad de tyckte om sd. Som svar tvingades antirasisterna att istället vända ryggen till sd som möttes av en mur av ryggar.  
Men trots polisens hårda linje mot antirasiterna var det uppenbart att motståndet mot rasism är massivt i Luleå.

Umeå: Stoppa sd!

Trots sol och semestrar slöt drygt 100 personer upp i en manifes­tation mot sd, rasism och högerpolitik i Umeå den 5 augusti.

Initiativtagare var Rättvisepartiet Socialisterna (rs) och Vänsterpartiet. Även Iranska föreningen, Kommunistiska partiet, SAC och Socialistiska partiet deltog.

Talare var Jan Hägglund, rs, och Anders Emanuelsson, v.
Emanuelsson beskrev sd:s våldspräglade, nazistiska, bakgrund.
– Sverigedemokraterna utgör ett allvarligt hot, inledde Jan Hägglund sitt tal.
– De syftar till att splittra löntagarna samt försvaga fackföreningarna. Sd vill även försämra arbetsrätten.
– Dessutom vill de ytterligare brutalisera flyktingpolitiken.
Tidningen Dagens Arbete har visat att hela 8,2 procent av industriarbetarna i åldern 18-34 år skulle rösta på sd. I tre opinionsmätningar under våren hamnade sd nära, eller över, riksdagsspärren på 4 procent.

Av antirasister i Luleå och Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!