SD ett hot mot public service

2018-09-05 22:21:03

foto: Sveriges Radio
SD-rasisterna vill – till ingens förvåning – inte ha någon fri journalistik.

”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för längesedan, för jag tycker att det är vänsterliberal smörja rakt igenom.” Så lät Jimmie Åkessons (SD) hot mot public service och det fria ordet i P3:s program Morgonpasset. Dessa ska inte ses som tomma hot då nationalistiska regeringar har inskränkt mediernas oberoende på flera håll i Europa.

Samtliga partiledare för riksdagspartierna har eller kommer att delta i P3:s program Morgonpasset i utfrågningar med satiriska inslag. När det var Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons tur blev det uppenbart att han saknade självdistans när han helt tappade fattningen.

– Det är vad jag förväntar mig av den här skitkanalen. Jag ställer upp här för att jag vet att jag måste det, men jag hade helst sluppit, sa Åkesson bittert i programmet och följde upp med att hota att lägga ner kanalen. 

Hotet kommer inte som en överraskning mot bakgrund av att SD inspireras av högerextrema regeringar i andra länder som just har gått till angrepp mot oberoende medier och det fria ordet.

Mest känd för detta är USA:s president Donald Trump. Han stämplar ständigt journalister, tidningar och tv-kanaler som kritiserar honom för ”fake news”, alltså anklagelser om att de skulle sprida falska fakta och grundlöst förtala presidenten.

Åkessons kollegor i Ungern och Polen har gått steget längre, från ord till handling. År 2010 stiftade den ungerska regeringen under premiärminister Viktor Orbán en hårt kritiserad medielag. Den innebär att en ny myndighet styrd av regeringspartiet Fidesz kan utfärda dryga böter till medier som rapporterar ”obalanserat”, alltså kritiskt om regeringens politik. Dessutom infördes ett politiskt tillsatt medieråd som ska styra innehållet i public service. 

Resultatet är att public service oftare rapporterar till fördel för regeringen jämfört med oberoende medier, enligt Center for Independent Journalism’s undersökning från 2013.

Ungern är svenska högerextremisters favoritland, där den rasistiska politiken mot migranter och inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter har gått längst i Europa. Det är ingen slump att SD:s förre riksdagsman Erik Almqvist flyttade till Budapest när han tvingades avgå efter den så kallade järnrörsskandalen. Även nazisten Daniel Friberg, ledande i den högerextrema Alt-rightrörelsen, är numera bosatt i landet.

Utvecklingen i Polen är snarlik den ungerska. År 2016 inrättade den nytillträdda polska högerregeringen en ny lag som gav finansministern makt över de statliga medierna. Omedelbart avsatte regeringspartiet PiS public servicebolagens chefer och styrelser och ersatte dem med regeringstrogna marionetter. 

Även om Jimmie Åkesson inte bestämmer över massmedierna är det oroande att hans parti och svansen av rasistiska nätkrigare i högsta grad har påverkat svenska mediers inriktning. Två veckor innan valet sände SVT:s Uppdrag granskning ett horribelt avsnitt med avsikten att koppla sexualbrott till etnisk tillhörighet eller kultur (läs personer med ursprung från Mellanöstern och Afrika). Programmet försökte överpröva forskningen med spekulationer och insinuationer, vilket går i linje med högerpopulismens ”alternativa fakta”.

Jesper Strömbäcks forskning visar att massmediernas negativa rapportering om invandring har exploderat på senare år. Tio gånger fler negativa artiklar om invandring publicerades ifjol jämfört med år 2006. Detta förklaras med att Sverigedemokraterna har fått sätta dagordningen och att andra partier har anammat den rasistiska retoriken.

Även gamla moderatprofiler har gått till angrepp mot public service med anklagelser om att ”mörka sanningen” om invandring eller att vara ”vänstervridet”, exempelvis Gunnar Axén, Lena Adelsohn Liljeroth och hennes man Ulf Adelsohn.

Utvecklingen i Östeuropa höjer ett varningens finger för vad som väntar om Sverigedemokraterna erbjuds politisk makt eller tillåts diktera den politiska dagordningen. Om Moderaterna med eventuella Allianskollegor bildar regering efter valet med stöd av Sverigedemokraterna skulle det hota public services oberoende. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!