Sd i EU-valet 2009?

2008-06-25 16:21:46
SVERIGEDEMO KRATERNA har hela tiden tagit avstånd från EU utifrån ett nationalistiskt perspektiv, och kallar det ett överstatligt projekt som hotar Sveriges suveränitet.
Man spelar också på de fördomar och rädsla för islam som piskats upp genom framförallt USA:s krig mot terrorismen. I sitt tal på sd:s riksårsmöte sa partiordföranden Jimmie Åkesson att frågan om att förhindra Turkiet att bli medlem i EU är den viktigaste frågan i EU-valet.
Nu har sd även gjort en populistisk sväng när det gäller arbetsmarknadspolitiken – i ord.
”Vem ska försvara den svenska löntagaren mot lönekonkurrens från utlan­det – om inte vi gör det?”, sade ­Jimmie Åkesson i sitt tal på riksårsmötet.
Han kritiserade även Lavaldomen, och sade att ”krav på en EU-harmonisering av arbetsmarknadspolitiken ser vi som ett gigantiskt hot mot det som vi känner som den svenska modellen”.
– Sd försöker rida på de ­stämningar som råder i samhället, säger Jan Hägglund, RS Umeå.
– Men samtidigt står sd själva för en nyliberal och antifacklig högerpolitik.

Sd är antifackligt

Sd vill t ex sänka ­arbetsgivaravgifterna, försvaga LAS, avskaffa MBL, o s v. I partiets handlingsprogram står det: ”Från situationen för 100 år sedan, då arbetsgivarna hade all ­bestämmanderätt på arbetsplatserna, har pendeln i dag slagit över åt andra hållet så att ­facket fått alltför stort inflytande”.
Detta uttalande visar att sd ”bara” är ett nytt högerparti, men med en ­farlig rasistisk udd.
I ett läge där det inte existerar ­några alternativ som tar kamp mot nedskärningar och EU-anpassning finns risken för att rasistpartiet sd lyckas i EU-valet.
Detta måste besvaras med ett antirasistiskt alternativ som tar strid mot högerpolitik och nedskärningar – för löner, arbetsrätt och välfärd.

Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!