SD i förnyade attacker på invandrare

Böcker ska inte få lånas utan medborgarskap enligt SD:s senaste rasistförslag (Foto: Offensiv).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sverigedemokraternas rasistiska attacker på flyktingar och invandrare fortsätter med oförminskad styrka och tar sig ständigt nya uttryck.

Senast i raden är en motion till riksdagen att utreda om medborgarskap ska kopplas till olika subventionerade tjänster som stat och kommuner erbjuder.
I motionen skriver man att vissa bibliotekstjänster som till exempel utlåning av böcker ska kräva svenskt medborgarskap eller att man är medborgare i ett nordiskt land alternativt turist eller studerande.
Efter att SD tillsammans med M, KD och ett lokalt parti i Sölvesborg bestämt sig för att ändra i biblioteksplanen för skolbiblioteken så att man slutar att köpa in böcker på alla elevers modersmål tar man nu nästa steg. 

SD vill att ”illegala” invandrare som inte har svenskt medborgarskap inte ska få låna böcker på biblioteken. Man ska som ickesvensk inte få utnyttja samhällets tjänster vare sig på biblioteken eller i skolan.
Den allt hårdare högerpolitiken söker nya vägar för att attackera flyktingar, ensamkommande och invandrare. Man vill göra rätten att utnyttja olika samhällstjänster till en fråga om medborgarskap.
Det blåbruna blocket med SD i spetsen vill med sin politik sätta likhetstecken mellan att invandrare eller flyktingar också är illegala och därmed snyltare på det svenska samhället.
Man vill dessutom göra kulturen mera ”svensk” genom att ta bort avvikande konst (menskonst) med hjälp av kommunpoliser. 

Nu är det viktigare än någonsin att sätta stopp för den allt brutalare högerpolitiken. För detta krävs mobilisering och organisering mot rasism och mot nedskärningar i välfärden. Den krävs en politik mot ökade klassklyftor och utanförskap.
Det krävs ett socialistiskt alternativ till högerpolitiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!