SD-representant delar sina ”tankar”

Sverigedemokraten Håkan Lerstorp som beskyllde och ifrågasatte offer för kvinnomisshandel på kommunfullmäktige i Trelleborg. (Foto: Skärmavbild Webbvideo Trelleborg ”220620”).

Av Ole Relander // Artikel i Offensiv

Det är något speciellt med tillfällen då politiker, av olika anledningar, släpper masken och visar sina sanna färger. Ett sådant tillfälle var i Trelleborg i veckan där Håkan Lerstorp, kommunfullmäktige, representerade SD i en debatt om kvinnojourer.

När Håkan intog talarstolen ville han lämna publiken med ”en tanke”. Hans tanke löd: ”Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade. Men, min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland: Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna? Det är en viktig tanke. Och varför finns det inte mansjourer?”.
Uttalandet är ett uppenbart försök till att beskylla offer när det kommer till våld inom relationer. Det unika är att uttalandet är väldigt ”rakt på” och oursäktande. Det är mer vanligt med subtila sätt att beskylla offer, som att ifrågasätta någon som utsatts för våldtäkt på grund av offrets klädsel.

Håkan frågar sig också varför det inte finns mansjourer?
Det är sant att det händer att män också utsätts för våld inom relation och detta ska inte förbises. Det är samtidigt inte ett lika utbrett samhällsproblem och det var inte frågan på agendan. Det blir svårt att ta det seriöst och det ger inte intrycket att det kommer från en position av empati för män som utsätts för våld i relationer- utan snarare som en reaktion mot kvinnojourer. Det kan liknas vid de som säger ”All lives matter” som reaktion mot Black Lives Matter-rörelsens kamp mot förtrycket av svarta i USA.
Klippet har spridits mycket online. Instagramkontot ”dyngbaggegalan” la upp klippet med beskrivningen ”1700-talet ringer. Håkan svarar”. SD-ledningen har känt sig tvingad att utesluta Håkan eftersom han valt att inte dra tillbaka sina sexistiska utfall.
Uttalandet kommer samtidigt med att mäns våld mot kvinnor har ökat och samtidigt med den historiska attacken mot kvinnors rättigheter i USA – upphävandet av domen Roe mot Wade.

Ett annat klipp spreds också online med samma SD-representant i talarstolen när klimatfrågan kom på agendan. I ett försök att göra narr av och förminska klimatfrågan uttalar SD-representanten sig ”Vad ska vi göra åt alla utsläpp från vulkanutbrott? Hur ska vi påverka dem? Det kan vi inte”.
Det är positivt att SD:aren Lers­torps uttalande har mött så starka reaktioner, men det behövs mer kamp för att sån här trumpistisk och sexistisk retorik inte ska normaliseras. För någon som är fast i en våldsam relation kan stöd från kvinnojourer vara livsavgörande och för att bemöta samhällsepidemin av mäns våld mot kvinnor krävs det stärkta kvinnojourer.
Det krävs också kamp för ett socialistiskt alternativ som utmanar det kapitalistiska ekonomiska systemet som alltid, i varierande grad, har byggt på könsförtryck.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!