SD styr i högerns Haningeallians

Det nya Haningestyret blir samma som på riksplanet: SD styr men med M, KD och L som front (Foto: Natalia Medina).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bildar ett nytt kommunstyre i Haninge under namnet Haningealliansen. Tillsammans har de bara 21 av 61 mandat. Sverigedemokraterna hoppar på som ”stödparti” och garanterar majoritet i omröstningar – en vanlig SD-taktik som innebär att de får igenom sin högerextrema politik medan de fortsätter att kalla sig ”opposition”. I verkligheten är det ett SD-styre bakom kulisserna med M, L och KD som marionettdockor.

”Nu kommer det att bli ett borgerligt styre med sverigedemokratisk politik”, skryter Sverigedemokraternas gruppledare Christian Lindefjärd i lokaltidningen Mitt i Haninge.
”Jag är tacksam för att SD har släppt fram oss. Ska jag vara ärlig ligger SD i Haninges politik ganska nära vår politik om man läser våra budgetar”, säger Moderaternas gruppledare Sven Gustafsson.
Senare i veckan offentliggörs Haningealliansens gemensamma plattform. Martin Strömvall (KD) säger dock till Mitt i Haninge att ”prio först är påbörja arbete med att få fler villor och radhus” – samt privata äldreboenden genom LOV (Lagen om valfrihetssystem).

Att prioritera äganderätter och privata äldreboenden visar klart och tydligt att detta blir ett styre för de rikaste procenten. I verkligheten är det kommunala och billiga hyresrätter som behövs för att lösa den stora bostadsbristen och det är mer resurser och bättre bemanning i skola och omsorg som borde stå på dagordningen istället för privatiseringar.
Med privata LOV-boenden som är vinstdrivande väntar samma som i Haninges LOV-hemtjänst: sämre scheman och arbetsvillkor, sämre bemanning, fler timanställda än tillsvidareanställda för att slippa betala kollektivavtalsenliga löner och sjuklön, mer fusk och mindre insyn.
M, L och KD såväl som SD kommer att förneka SD:s roll i styret. Men det är lika tydligt som i regeringen vem det är som har satt sig i vilket knä. Även inom det egna lägret finns det dem med insikt:
”Idag offentliggör även Liberalerna Haninges nya ledning att man tänker sätta sig i nationalisternas knä. En oerhörd sorglig dag för Haninge”, kritiserade Tobias Hammarberg – som avgick som Liberalernas gruppledare tidigare i november – när styret blev klart.

Precis som den SD-styrda regeringen väntar samma reaktionära sparka nedåt-politik av den SD-styrda Haningealliansen.

Precis som den SD-styrda regeringen väntar samma reaktionära sparka nedåt-politik av den SD-styrda Haningealliansen: attacker på flyktingar, papperslösa, tiggare och fattiga – men inga som helst åtgärder för att hjälpa folk att klara matpris­ökningarna eller hyreshöjningarna. Både M och SD i Haninge har föreslagit kommunalt tiggeriförbud tidigare.
På miljöområdet har båda partier tidigare sagt att de vill ta bort alla 300-meters strandskydd och öppna upp för ökad exploatering i skärgården, inte minst för att bygga nya rikemansreservat.
Ett exempel är det sedan länge planerade ”Haninge sjöstad” – lyxbostäder som bara den rikaste procenten kommer att ha råd att bo i och som kommer att kräva skövling av flera skogar och stränder.

Rättvisepartiet Socialisterna är den kämpande oppositionen i Haninge och kommer att fortsätta ta strid mot nedskärningspolitiken, slavliknande arbetsvillkor och alla nya arbetarfientliga och rasistiska attacker som kommer att komma från den nya SD-styrda Haningealliansen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!