SD:s nazistiska historia

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Maria Robsahm förmedlar i sin nya bok Sverigedemokraterna och nazismen – en faktagenomgång den utveckling som svensk nazism har genomgått sedan 1930-talet och hur den utvecklingen har lett till dagens Sverigedemokraterna. Hon ger en mängd exempel på dokumentation som visar SD:s nazistiska rötter och nuvarande nazistiska tendenser. Boken har förord av två förintelseöverlevare, Livia Fränkel och Emerich Roth, som har sett samma utveckling ske en gång förut och som nu varnar oss alla om att det är på väg att hända igen.

I boken får man klart och tydligt se hur den svenska nazismen utvecklats från Lindholms NSAP till Nordiska Rikspartiet och ”Bevara Sverige svenskt”, som vid övergången till parti fick namnet Sverigedemokraterna. När SD grundades 1988 fanns en mängd nazister närvarande, bland annat SS-veteraner som hade varit med under förintelsen och sett vad deras ideologi innebar.
SD:s första partiordförande blev Anders Klarström, medlem i nazistiska Nordiska Rikspartiet, som redan då gott och väl visste att Sven-Olov Lindholm, ledare för NSAP (Nationalsocialistiska Arbetarpartiet), redan 1938 hade rätt i att man i Sverige inte skulle komma långt om man öppet stödde Hitler och nazismen. 
Lindholm sade att ”vi kämpar ju inte för att i evighet förbli ett åsiktsförbund på några tusen personer, utan för att komma någonstans.” Lindholmsnazisternas slogan ”Sverige åt svenskarna” har använts flitigt av SD, tillsammans med deras egen slogan ”Bevara Sverige svenskt”.

Det var genom Lindholm som den nazistiska ideologin för första gången kamouflerades i Sverige i ett försök att verka anständiga för att kunna gå längre med sin ideologi. Det är samma strategi som Sverigedemokraterna har jobbat med sedan 1990-talet. 
SS-veteranen och SD-medlemmen Ingemar Somberg skrev i en nyårskrönika 1998: ”De kan ju för faen inte skandera ’vit makt – judeslakt’ och samtidigt förneka förintelsen!”. Han var frustrerad över de unga skinheadsen och deras ovårdade beteende, och skrev: ”Häng in uniformen, ställ ifrån er ölburken och sluta skråla om judeslakt.”

Boken är ett svar på de som försöker tysta ner och skriva om historien och få oss att glömma.

Sverigedemokraterna följde hans råd, tog på sig kostym och bytte ut ordet ”ras” mot ”kultur”, samtidigt som de fram till idag har jobbat stenhårt med att försöka rentvå och förneka sin egen historia. 
På 2000-talet hade de lyckats städa upp sitt yttre så pass att de 2010 för första gången tog sig in i Sveriges riksdag och sedan dess har samma arbete fortsatt. Men oavsett hur en ideologi kläs och uttrycks är det fortfarande samma ideologi.

Sverigedemokraterna och nazismen tar upp den otroligt viktiga historien bakom SD och den svenska nazismen, men visar också med många exempel och källhänvisningar hur SD än idag förnekar sin egen historia och försöker skrämma alla som visar exempel på annat till tystnad.
Det har gått mindre än en livstid sedan förintelsen, och det finns fortfarande människor som Emerich Roth och Livia Fränkel som både minns och kan återge historien. Ändå sker samma utveckling i Europa idag som på 1930-talet, och återigen låter vi oss luras av fördolda människohatare.
Sverigedemokraterna och nazismen kommer ut under en tid när den är oerhört viktig. Boken är ett svar på de som försöker tysta ner och skriva om historien och få oss att glömma. Vi får aldrig glömma historien och vi får aldrig låta den upprepas.

Författare: Maria Robsahm
Förlag: Vaktel förlag
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 100


Beställ boken från Offensiv: Sverigedemokraterna och nazismen – En faktagenomgång

I boken redogörs den nazistiska historien i Sverige, från 1930-talet till dagens Sverigedemokraterna, som kom från det öppet nazistiska ”Bevara Sverige svenskt” och bildades av en rad nazister – bland annat SS-veteraner som deltog i förintelsen. Boken är viktig: det är ett svar på de som försöker skriva om historien och en uppmaning till att aldrig låta det äga rum igen. Beställ den redan idag från Offensiv!
Mejla till offensiv@socialisterna.org för att göra din beställning!
Pris 100 kr plus porto.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!