Seattle – första stad som inför förbud mot kastdiskriminering

En ny viktig och historisk seger för Socialist Alternative i Seattle! (Foto: Socialist Alternative)

av Kshama Sawant, Socialist Alternative (ISA i USA; artikeln först publicerad i The Nation, denna version är kraftigt förkortad) // Artikel i Offensiv

När en indisk-amerikansk arbetare vid namn Naresh talade i Seattle stadsfullmäktige den 21 februari erinrade han sig den kastdiskriminering han utsattes för från och med att han var fem år gammal i Indien. Hans röst darrade av ilska när han tänkte på den värdighet som han hade förnekats. Under mötets gång anslöt sig många andra talare från förtryckta kaster till Naresh och berättade om sina egna erfarenheter av den kastdiskriminering som finns på arbetsplatser i USA.

Kast är ett förtryckarsystem som delar in människor i en rigid hierarki av grupper baserat på födelse, där ”lägre” grupper utsätts för allvarlig diskriminering och till och med våld av dem som står ”över” dem. Systemet uppstod för mer än 2 000 år sedan i Sydasien.
För människor som Naresh och hans familj var förhoppningen att komma till USA och lämna kasten bakom sig. Men i takt med att den sydasiatiska invandringen har ökat har även den kastbaserade diskrimineringen spridits. Studier från Equality Labs och Carnegie Endowment for International Peace har visat att kastbaserad diskriminering på arbetsplatsen är en utbredd realitet för kastförtryckta arbetare i USA.

Men i Seattle förra veckan uppnådde vår rörelse en historisk seger för arbetare som Naresh, och för alla som utsätts för diskriminering och exploatering. Det var inte bara de som är födda i förtryckta kaster som kämpade för ett förbud, utan det var en bred rörelse som inkluderade arbetare med olika etnisk bakgrund. Styrkan och enigheten i vår rörelse gjorde det möjligt för Seattle att bli den första staden i landet som förbjöd kastbaserad diskriminering – och den första globalt sett utanför Sydasien.
Själva det faktum att vi måste försvara arbetare i USA mot det 2 000 år gamla kastsystemet år 2023 visar än en gång att det kapitalistiska systemet är bankrutt. Vi behöver en helt annan typ av samhälle: ett samhälle som bygger på solidaritet, jämlikhet och demokrati.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!