Seattle: Socialisten Kshama vs Amazon

Gruppbild på några av de många som jobbar stenhårt för att se till att Kshama Sawant återigen väljs in i stadsfullmäktige (Foto: Socialist Alternative).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Just nu pågår den viktiga valkampanjen för att Kshama Sawant från Socialist Alternative, CWI:s sympatisörer i USA, ska bli omvald i Seattles stadsfullmäktige. Amazon, som ägs av världens rikaste individ Jeff Bezos, satsar miljontals dollar på att om möjligt stoppa Kshama Sawant från att bli återvald.

Den 19 oktober samlades närmare 85 personer i Capitol Hill i Seattle för att sparka igång slutfasen på Kshama Sawants valkampanj. Med två veckor kvar på kampanjen har tempot ökat rejält, och mottot ”Leave no stone unturned” har blivit som ett mantra för alla involverade.
Eftersom röstsedlarna precis har börjat dyka upp i brevlådorna är nästa steg i valkampanjen att knacka på varenda dörr och prata med varenda väljare för att se till att alla som stödjer Sawants och Socialist Alternatives program för en Green New Deal, hyresreglering och beskattning av storföretag faktiskt röstar. 

Att diskutera med väljare är en balansgång mellan att berätta om det Kshama och Socialist Alternative kämpar för och att informera om motståndaren Egan Orions kappvändande och uppbackning från storföretagen. 
Amazons skamlösa donation till företagsvänliga CASE PAC har gett den socialistiska valkampanjen ammunition till dörrknackningarna, och ilskan mot Amazon har gett konkreta resultat i antalet volontärer och mängden donationer.
Efter Amazons miljondonation ligger deras totala bidrag på hela 1,5 miljoner dollar, och den totala krigsbudgeten från storföretagen ligger på cirka 4 miljoner, med donationer från (utöver Amazon) investering- och fastighetsbolaget Vulcan, Puget Sound Energy, Comcast och flera andra storföretag för att köpa sig ett kapitalistvänligt stadsfullmäktige.

Maktkampen mellan storföretag och arbetare har dragits till sin spets i Kshama Sawants egna distrikt 3 i och med att hennes motståndare Egan Orion är den huvudsakliga mottagaren av donationer från storföretagen. De kommande veckorna kommer dessa miljoner att användas för att överösa Seattle med attackerande tv-reklam, massaffischering, desinformerande flygblad och betalda dörrknackare.
Orions kampanj har tidigare visat sina cyniska metoder genom att bland annat köpa en annons på utsidan av tidningen the Stranger för att få det att verka som om de stödjer honom, trots att de i samma nummer ger sitt stöd till Kshama! 
Men Sawants valarbetare är redo att slå tillbaka mot rykten och förvirring med fakta och avslöjanden. 
Att både Bernie Sanders och Elizabeth Warren samt nationella tidningar har skrivit om Amazon den senaste veckan visar hur stort det här valet är, och hur viktigt det är för hela landet.

För att behålla en röst för arbetarklassen i stadsfullmäktige krävs det att vi når varenda Kshamasupporter i distrikt 3 och säkrar deras röst. Arbetare står inför många hinder i röstprocessen, som att se till att de är registrerade, att informationen är uppdaterad, att de inte skickar in sin poströst för sent eller helt enkelt glömmer bort på grund av en stressig vardag. 
Men det räcker såklart inte bara med att rösta för att förändra saker – det krävs också att vi bygger och upprätthåller den starkast möjliga gräsrotskampanjen för att få Kshama Sawant omvald.
Varje dollar och varje timme investerad i denna valkampanj kommer att spela en avgörande roll i maktkampen mot storföretag och kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content