Seattle, USA: Snickarnas strejk – en vattendelare

Socialist Alternative och Kshama Sawants aktiva stöd till de strejkande har starkt uppskattats och varit till stor hjälp i kampen.

Snickarnas strejk i den amerikanska delstaten Washington är nu inne på sin andra vecka. De tusentals snickare som har gått ut i strejk kämpar för en lön som det går att leva på, sjukersättning och pensioner, åtgärder mot sexuella trakasserier på arbetsplatserna samt gratis parkering i anslutning till arbetsplatsen.

PER OLSSON

Strejken bröt ut efter att snickarna avvisat fyra skambud från arbetsgivarna och som fackets ledning uppmanat dem att skriva under. Mot de strejkande, som är medlemmar i byggfacket North­west Carpenters Union (NWCU), står en samling byggherrar som förenats i arbetsgivar- och branschorganisationen Associated General Contractors of America (AGC). Arbetsgivarna backas dessutom upp av antistrejklagar som begränsar deltagandet i strejken.

Strejken har stängt en rad byggarbetsplatser i Seattle och västra Washington, däribland Microsofts jätteprojekt i Redmond.

De strejkande kämpar för att vinna och de har riktat flera maningar till fackets ledning att utvidga strejken. Tyvärr har fackets ledning inte lyssnat till det kravet, utan istället beslutat att dra ned på strejkvaktskedjor och kampanjer för att få med fler arbetsplatser i strejken, vilket försvagar och splittra kampen.

Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) och Kshama Sawant, som är partiets företrädare i Seattles kommunfullmäktige, har gett sitt fulla stöd till kampen.

Kshama Sawant och andra medlemmar i Socialist Alternative har deltagit i strejkvaktskedjorna och mobiliserat stöd till de strejkande.

– Man kan inte besegra en så välfinansierad fiende som AGC utan total solidaritet. Solidaritet är det som kommer att vinna den här strejken, som Monty Woods, en av de strejkande, sa på ett stödmöte som hölls i slutet av förra veckan.

Kshama Sawant, som lever på arbetarlön och som skänker en stor del av sitt arvode till kampen och olika kampanjer, har bidragit med 10 000 dollar till de strejkande. 

I sitt stöduttalande, som gjordes samma dag som strejken bröt ut, skriver Kshama Sawant: ”Arbetare pressas från alla håll och våra villkor försämras. Samtidigt har amerikanska miljardärer blivit nästan 2 000 miljarder dollar rikare sedan covidkrisens början. Bossarna håvar in miljarder, medan arbetarna hamnar på efterkälken. 

Bostadspriserna i Seattle har exempelvis ökat med 93 procent under de senaste åren och bara i år har hyrorna i Seattle gått upp med 25 procent. Snickare och andra byggnadsarbetare har allt oftare inte råd att bo i den stad de hjälpt till att bygga upp.

Jag och de som jobbar tillsammans med mig i fullmäktige och Socialist Alternative står otvetydigt på snickarnas sida i deras kamp mot AGC-bossarna”. 

Kshama Sawant var också en av organisatörerna bakom den stödmanifestation med deltagande från flera lokala fack som  anordnades i Seattle i lördags.

”Vi uppskattar det stöd och den solidaritet du ger oss, och särskilt uppskattar vi att du som vald representant, trots alla attacker, står stadigt på vår sida. Vi har begärt stöd från fackliga ledare och politiker. Hittills är du den enda politikern/valda representanten som har visat solidaritet”, skriver 80 strejkande snickare i ett brev till Kshama Sawant, som högern och Seattles superrika med hjälp av delstatens högsta domstol vill avsätta genom att ”återkalla” hennes valda mandat.

Kampanjen mot Kshama Sawant  är ett angrepp mot demokratin och rätten att protestera. Högern och miljardärerna till beröva Seattles arbetare en politisk röst och en plattform  för en kamp som genom åren vunnit flera segrar.

Seattle blev exempelvis den första staden att införa en minimilön på 15 dollar i timmen och det var genom kamp som Kshama Sawant var drivande i som beslut togs om att beskatta storföretagen (Amazon-skatten), vilket har gett miljarder till att bygga nya bostäder och finansierat en Green New Deal i Seattle.

Dessutom har Kshama Sawant och hennes kontor i fullmäktige gett avgörande stöd och hjälp i kampen mot polisbrutalitet och rasism (en av huvudanklagelserna mot henne i avsättningskampanjen är det stöd hon gav Black Lives Matter) och ursprungsbefolkningens rättigheter, samt den nu pågående kampen för hyresreglering.

– Högre löner är bara en del i vår kamp. Därför vill vi visa solidaritet och stöd  till kravet på hyresreglering. Arbetare i Seattle med omnejd pressas av höga levnadskostnader, studielåns- och sjukvårdsskulder, den pågående klimatkrisen och mycket annat. Att hejda de stigande kostnaderna för hyror och bostadspriser kommer att omvandla dessa knappt skrapande löner till löner som vi kan leva på, inte bara för snickare utan för alla, sa snickaren Nina Wurz när hon talade på ett stormöte i Seattle för hyresreglering (Rent Control Now) arrangerat av Kshama Sawant  den 18 september. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!