Seger: Extra pedagogtid blir kvar i Haninge

Tack vare de förskoleanställdas kamp och press dras nu nedskärningarna tillbaka! (Foto: CC0)

av Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor // Artikel i Offensiv

”Det blir inga nedskärningar på den extra pedagogtiden”. Det har nu Ulla Karlström, rektor för Södra Handens förskoleområde, meddelat mig. Detta är resultatet av att så många anställda gick ihop och protesterade.

Ida von Rosen, förskollärare och en av initiativtagarna till kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor, säger:
– Det är jättebra att de backar. Men även med de extra pedagogtimmarna är det väldigt få barn som får det stöd de behöver. Så vi måste fortsätta resa krav.
Det var i januari som ledningsgruppen i Södra Handens förskoleområde skickade ut brev till anställda med budskapet att ”Vi kommer inte kunna ha den extra pedagogtid som vi haft på flera av våra avdelningar, utan vi ser över och vänder på varje pedagogtimme”. 
Vi byggde upp en digital kampanjgrupp med 85 anställda från hela Haninge och gick ut med ett upprop mot nedskärningarna i lokaltidningen Mitt i Haninge. 
Tillsammans med den press andra proteststormar från kommunanställda har spelat – mot centralisering av hemtjänsten, mot 12-timmarspass i äldreomsorgen och mot halveringen av friskvårdsersättningen – har det politiska styret (S, C, L och KD) pressats till att återföra 100 miljoner kronor till de hårdast nedskärningsdrabbade områdena (enligt fördelningen får kommunens kommunala förskolor 4,7 miljoner kronor av dessa 2021).

Kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor kommer däremot fortsätta. Barngrupperna är på tok för stora! Skolverkets riktlinjer säger att barngrupperna ska vara begränsade till max 12 barn i åldern 1-3 år och max 15 barn i åldern 3-5 år. I Haninge ser verkligheten helt annorlunda ut:
– Till hösten växer barngrupperna, från i snitt 18 till 19 och i småbarngrupp [1-2 år] från i snitt 15 till 17, berättar Ida von Rosen.
På ett dialogmöte nyligen med nämndens högsta politiker och tjänstemän frågade Ida von Rosen hur de ser på att förskolor tvingas bryta mot kommunallagen varje dag. Nämndordförande Tobias Hammarberg (L) bestred inte att det var lagbrott, utan konstaterade bara krasst att ”Haninge inte har någon dom på sig”.

Denna attityd är inte bara elitistisk, den är barnfientlig. Den konstanta nedskärningspolitiken som har varit gällande i åratal har slagit mot de barn i störst behov av stöd i språk och inlärning. Men nu säger vi stopp. 
Runt om i Haninge har förskollärare, barnskötare, LV-pedagoger och övrig förskolepersonal fått nog av att se rekordöverskott rapporteras samtidigt som barn far illa och anställda bränns ut. Kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor sprids nu på bred front och vi kräver resurser utefter barnens behov.

Jobbar du i Haninges förskolor och vill gå med i kampanjen? Mejla Mattias: mattias.bernhardsson@socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!