Seger för asylrörelsen – aktivister friades

2011-09-15 21:02:30
De tretton asylaktivisterna, varav fyra är medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som i våras var med i blockaden som stoppade utvisningen av en romsk flykting, friades den 12 september i tingsrätten.

Blockaden ägde rum i samband med att en romsk flyktingfamilj från Serbien omhändertogs av polisen efter en demonstration. Trots att mamman och de två barnen fritogs av aktivister, skulle pappan ändå utvisas.
Men efter en flera timmar lång blockad, där polisen brutalt slog och pepparsprejade aktivister, stoppades utvisningen.
Rättsväsendet åtalade då tretton av dessa aktivister, som ett varnande exempel inför kommande blockader.
Rättegången var en förlängning av den rådande asylpolitik som finns i Europa.

I rättssalen försvarade de åtalade sig politiskt och förnekade inte att de var där för att stoppa en utvisning och protestera mot den rasistiska flyktingpolitiken. Dock försökte åklagaren vid flera tillfällen göra det till en enskild fråga som inte handlade om politik. Detsamma gjordes av polisvittnet, Thomas Delerud, som under ed berättade att han varit två meter ifrån aktivisterna och gett order om skingring. I sitt vittnesmål uppgav han också att en polisbil fick en ruta krossad under aktionen. Det senare fick han ta tillbaka då aktivister hört poliser prata om rutan under aktionen.
Filmbevis visade också att polisens vittnesmål inte stämde, då han stod över 20 meter ifrån aktivisterna.
– Ordförande under förhandlingarna gav till och med polisen en möjlighet att försöka bestrida försvarets filmer, men polisen hade ju ingen koll, berättar Staffan Sörensson, en av de tre juristerna som ställde upp till försvar av aktivisterna. Det var härligt att ge en sådan polis en knäpp på näsan som tror att de bara kan strosa in och ge sin bild av det som hände och förvänta sig att det ska tas som fakta.

– Att vi blev friade kommer att höja vår kampmoral, inte bara i Aktion Mot Deportation i Göteborg utan också för de som kämpar för asylrätten i hela Sverige, berättar Stefan Berg, en av de åtalade RS-medlemmarna.
– Rättsväsendet är väl medvetet om att ifall de hade dömt oss med så taffliga bevis, så hade de gått för långt och det är en strid de omöjligen kan vara beredda att ta.

Kampen mot den rasistiska flyktingpolitiken, som Rättvisepartiet Socialisterna är drivande i,  fortsätter.
Att de tretton aktivisterna frigavs kommer också att ge erfarenhet inför kommande aktioner samt ge lärdomar inför fortsatt repression mot asylrörelsen.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!