Seger för Tommy Sheridan

2006-08-09 15:46:57
Tommy Sheridan vann rättegången mot tidningen News of the World, som ges ut av Rupert Murdochs mediaimperium. Detta är en seger, inte bara för Tommy Sheridan utan för socialister och vänstern i hela världen, mot ett av världens reaktionäraste mediaföretag.

Juryn beslutade att Tommy Sheridan utsatts för förtal i artiklar i News of the World under 2004 och 2005, där han anklagades för sexuella affärer, besök på ”swingersklubbar”, gruppsex och bruk av alkohol och kokain.
Hans seger var desto mer anmärkningsvärd eftersom 11 ledamöter i styrelsen för Scottish Socialist Party, inklusive tre ledamöter i skotska parlamentet, vittnade om att Tommy Sheridan medgett att han besökt en swingersklubb i Manchester. Dessa vittnesmål var News of the Worlds viktigaste ”bevis”, eftersom tidningens huvudanklagelser visade sig ihåliga allt eftersom rättegången pågick.

Skakat etablissemang

Media i Skottland har kallat fallet den mest ”sensationella förtalsrättegången i skotsk historia”. Och utgången, som gav Tommy Sheridan 200 000 pund (2,7 miljoner kronor) i skadestånd har skakat om media, jurister och politiker.
Det är ett stort nederlag för News of the World och skvallerjournalistiken. Tidningens ägare Rupert Murdoch – som också äger Fox TV, SkyTV och många tidningar världen runt – sägs personligen vara upprörd över domen.
”David kan besegra Goliat”, var rubriken i skotska tidningen Herald, medan Mirror skrev ”Working Class Hero”. Resultatet kommenterades t o m på förstasidan i Financial Times.
Men medan arbetare i Skottland välkomnade domen, kallade SSP-ledningen Tommy Sheridan för lögnare bara minuter efteråt. Varje medlem i SSP har nu fått en lång ”medlemsbulletin” där Alan McCombes försvarar ledningens agerande allt sedan de avsatte Tommy Sheridan 2004, efter den första artikeln i News of The World. Brevet innehåller också påstådda uttalanden från Tommy Sheridan om hans privatliv.
Den här otroligt destruktiva linjen kommer dock inte att återupprätta förtroendet för SSP-ledningen, utan istället öka dess isolering från medlemmarna och arbetare i allmänhet. Deras rykte är förstört för alltid. Men detta kommer oundvikligen att splittra SSP och riskerar att förstöra partiets chanser att återhämta sig.

CWI i Skottland

CWI i Skottland (Rättvisepartiet Socialisterna i Skottland) har hela tiden stått fast vid en principiell ståndpunkt i denna händelseutveckling. Trots våra politiska skillnader gentemot Tommy Sheridan, som tillsammans med Alan McCombes, Frances Curran och andra lämnade CWI 2001, kritiserade vi SSP-ledningens beslut angående Tommy Sheridan 2004, då han avsattes. Beslutet spelade en mycket negativ roll för SSP långt innan rättegången. Vår syn beror inte på att vi hyllar Tommy Sheridan som person, utan är ett erkännande av hans stöd inom arbetarklassen i Skottland, inte minst genom kampen mot poll tax för 15 år sedan.
Det är ett tecken på SSP-ledningens urartning att de ställde upp som vittnen för News of the World. Om allt som skrivits i News of the World varit sant, och det var uppenbart inte sant, skulle det ändå inte ha rättfärdigat ledningens agerande mot Tommy Sheridan 2004 och därefter. Detta var ett agerande som inte ska accepteras i en socialistisk organisation eller i en fackförening.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!