Seger: Friskvårdsersättningen i Haninge höjs tillbaka efter press underifrån

Kamp lönar sig, då de anställda äntligen får tillbaka sitt friskvårdsbidrag (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

När Haninge kommun halverade alla kommunanställdas friskvårdsersättning i januari, utan vare sig samråd eller information, slog Rättvisepartiet Socialisterna (RS) larm och JO-anmälde kommunen. 

Artiklarna blev virala och ledde till en proteststorm bland kommun­anställda, vars arbetsmiljö varit i fritt fall på grund av underbemanning och nedskärningar.
Detta ledde även till att flera fackliga tidningar och också andra partier reagerade. Nu har kommunen backat:
– Igår bekräftade HR-chefen till mig att friskvårdsersättningen höjs igen och att kommunanställda får den uteblivna tusenlappen för i år retroaktivt, berättar Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör för RS i Haninge.

Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg trappar samtidigt upp kampen för att de obligatoriska 12-timmarspassen inom äldreomsorgen tas bort. I helgen lanserades dessutom en digital namninsamling på Skiftet, av kampanjens Facebooksida Äldrevårdsuppror Haninge. Gå in och skriv under!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!