Seger i kampen mot delade turer i Luleå

2010-09-09 16:20:55
Socialdemokraterna i Luleå har tvingats backa om delade turer och lovade 16 dagar innan va­let att delade turer ska vara borta om ett år.

För personalen inom äld­re- och handikappomsorgen, Nätverket Rätt till heltid utan delade turer, Rättvisepartiet Socialister­na (RS) och andra som har protesterat mot de delade turerna är det här ett tydligt bevis på att det lö­nar sig att kämpa.

Utan protesterna, till exempel i samband med kommunfullmäktiges möte i maj, namnlistor, facebookgrupper o s v hade detta aldrig blivit en val­fråga.
Ända fram till kovändningen förnekade S att delade turer var ett problem. ”Det har inte blivit mer delade turer” och ”Vill ni inte ha heltid?” har varit standardsvar från S-politiker under de senaste månaderna.
Både Socialdemokraternas och högerpartiernas (inklusive Sjukvårdspartiet) löften är som vanligt val­fläsk och kan inte tas för givna. I högerns och sjukvårdspartiets fall är det uppenbart tomt prat, eftersom de vill privatisera all hemtjänst och minst 20 procent av äldreboendena (deras budgetförslag 2011-2013).
Socialdemokraternas löfte måste följas upp av alla som protesterat så att delade turer verkligen försvinner och att förändring­en inte betalas med för- sämringar på något annat område (som var fallet med heltidsprojektet när
S i samma veva tog bort helgtillägget).

Återigen har RS viktigaste budskap i valet bekräftats: Det lönar sig att kämpa!
RS tar initiativ till kamp för låginkomsttagares rättigheter och står alltid på de kämpades sida. Vi tar striden in i kommunfullmäktige och avslöjar lög­ner från de politiker som säger att det inte finns pengar.
Det bästa sättet i valet att stödja fortsatt kamp är att rösta på Rättvisepartiet Socialisterna i kommun- och landstingsval, även om man väljer ett annat parti till riksdagen.
Kampen mot delade tu­rer måste fortsätta, även om en stor seger har vunnits. Dessutom väntar nya strider så länge som sam­ma nedskärningspolitiker sitter kvar vid makten.
För att rusta upp välfärden behövs ett nytt arbetarparti och medlemmarna måste omvandla facken till att bli kämpande och demokratiska igen.

Jonas Brännberg
Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!