Seger på väg i Svartöstaden?

2006-07-28 16:01:34
Det akuta rivningshotet mot fyra hyreshus i Svartöstaden i Luleå är över. Det rivningslov som skulle behandlas av byggnadsnämnden har nu dragits tillbaka. Istället har kommunledningen börjat förhandla med ”husgruppen”, som försvarar husen längst bort på Sandgatan.

Luleå kommun har under lång tid planerat att riva husen, med argumentet att de strider mot detaljplanebestämmelserna. Under hösten och vintern har planerna kommit allt närmare genomförande. Men i slutet av maj, under en interpellationsdebatt på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna (RS), svängde socialdemokraterna och vänsterpartiet i fråga om rivningen av husen.

S och v svängde

Innan dess hade Svartöstadens intresseförening och ”husgruppen” med stöd av bland annat RS drivit en aktiv kampanj med demonstration, media- och politikeruppvaktningar.
– Efter det blev jag inbjuden till en träff med kommunalrådet Karl Petersen som lade fram två diskussionsförslag, berättar Lars Drugge, ordförande i Svartöstadens intresseförening.
Förslagen som presenterades var dels att kommunen säljer husen till en bostadsrättsförening som de boende bildar, dels en tio års respit för husen.
Kommunledningen vill i så fall att det ska finnas en rivningsklausul om norrbottniabanan byggs i hyreskontrakten och att de nya kontrakten ska vara rivningskontrakt.

”Omförhandling bäst”

– Vi tycker det är ok att husen måste rivas om norrbottniabanan ska dras här någon gång i framtiden. Däremot vill vi inte ha rivningskontrakt, för då förlorar vi rätten till ersättningsbostad om husen rivs.
– Vi tycker att det är bäst om de vanliga kontrakten omförhandlas om tio år, säger Lars Drugge.
De boende undersöker också vad det skulle innebära att bilda en bostadsrättsförening.
Rättvisepartiet Socialisterna deltar i kampen för att försvara husen, och anser att det bästa vore att husen behålls som hyreshus i kommunens regi, och att eventuell renovering genomförs så att husen kan stå kvar i minst tio år. På så sätt bevaras billiga hyresbostäder för låginkomsttagare. Med fortsatt kamp finns nu bra chans att innan valet säkra husens existens för lång tid framåt.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!