Seger: Utbyggnaden av Preemraff stoppas

Segertåg i juni 2019 när det stod klart att Preemraffs utbyggnad skulle prövas av Mark- och miljööverdomstolen. Nu dras utbyggnaden tillbaka – en stor seger för klimatrörelsen (Foto: Arne Johansson).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den planerade utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil, som skulle ha lett till att utsläppen nästan fördubblades från 1,7 till 2,7 miljoner ton koldioxid om året, stoppas. Bolaget meddelade den 28 september i ett pressmeddelande att de drar tillbaka sin ansökan.

Det är utbyggnaden och det så kallade ROCC-projektet som nu dras tillbaka, ett projekt de beskriver skulle ”minska produktionen av svavelrik tjockolja till förmån för produkter med låg svavelhalt, som diesel och bensin”.
”Covid-19-krisen och dess effekter på världsekonomin har bidragit till att projektet inte längre är kommersiellt hållbart”, skriver de i sitt pressmeddelande.
De ska nu ”accelerera vår förnybara produktion av drivmedel” – men vi kan inte lita på att oljebolag ska ställa om. Kampen för en grön omställning kan inte ske på de fossila bränslebolagens villkor och diktat.

Att oljemarknaden har ett svårt ekonomiskt läge är förvisso sant (det vill säga, deras profiter är inte lika monstruösa som tidigare). Men utan den långvariga kampen för att stoppa utbyggnaden, med ett flertal demonstrationer och protestaktioner i Lysekil, Stockholm och hela landet, hade denna seger inte uppnåtts.
Opinionen och motståndet mot utbyggnaden har varit kompakt och stärkts under kampens gång. Detta trots att både kommunledningen i Lysekil, IF Metall och LO-distriktet i Västsverige tagit ställning för en utbyggnad och med det ställt sig på fel sida historien.
”Stort TACK till alla er som med stora eller små handlingar stått upp för klimatet. Vi kan påverka, när vi organiserar oss och engagerar oss så kan vi flytta berg”, skrev nätverket Stoppa Preemraff på sin sida.

Också Miljöpartiet gläds över beslutet, och dess språkrör Per Bolund menar i en tweet: ”Bra för Sverige och jobben att industrin förstår och investerar för framtiden”.
Men Miljöpartiet gläds nog främst på grund av att de i regeringsställning slipper ta ställning i frågan. Bara för några veckor sedan sa Isabella Lövin (MP) angående Preemraffs utbyggnad att ”det kan jag inte uttala mig om nu eftersom det ligger på regeringens bord, vi måste behandla det” – som att de inte själva satt i regeringen.
Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt har dessutom mage att säga att beslutet ”är tack vare Miljöpartiet” – som har varit helt frånvarande i alla klimatrörelser och miljökamper i åratal.

Klimatkampen har vunnit en viktig seger, och det är gräsrötterna som ska ha äran. Nu behöver alla klimataktivister, miljökämpar, välfärdskrigare och fackligt aktiva med flera gå samman för att gemensamt kräva genomgående gröna omställningar inom alla fält – energi, produktion, transport med mera.
För det krävs en total omvandling av samhället, där kapitalismen avskaffas till förmån för ett demokratiskt socialistiskt system där klimatets, djurens och människans behov går före profitjakt och smutsiga vinster.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!