Seger: Visir och munskydd i äldreomsorgen i Luleå

Äntligen skydd för de anställda (Foto: Anki Holmström).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Sedan coronapandemin nådde Norrbotten har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) drivit på för att kommunen ska införa enklare munskydd för all personal i äldreomsorgen, som ett sätt att skydda vårdtagarna från eventuell asymptomatisk eller presymptomatisk smitta. Efter att de andra politikerna i nämnden har bromsat i två månader införs det nu.

Jonas Brännberg, ledamot i Socialnämnden för RS som har lagt förslag om munskydd i nämnden ända sedan april, kommenterar:
– Det här är jätteviktigt och kan rädda liv. Även om det finns en stor osäkerhet uppskattar till exempel den amerikanska smittskyddsmyndigheten, som tyvärr har ett stort underlag för sin statistik, att 35 procent av de smittade inte har några symptom och att av dem är det mellan 50 och 100 procent som smittar. Rutiner om basal vårdhygien är bra, men räcker inte.

Politiskt har det hela tiden varit motstånd mot förslaget. I april var det bara RS som stödde förslaget och i maj endast två andra oppositionspartier. 
Socialdemokraterna argumenterade kraftfullt emot att personal skulle ”slabba runt” med munskydd. Vändningen kom istället efter att pressen har gjort att tjänstepersoner ändrat sig efter diskussion med regionens smittskydd. 
Vid allt patientnära arbete införs nu visir på vård och omsorgsboende samt munskydd inom äldreomsorgen. 
Syftet är alltså inte att skydda personalen mot misstänkt eller bekräftad smitta – då ska full skyddsutrustning med skyddsklassade andningsmasker, visir, förkläden med mera användas. Istället handlar det om att minimera risken för att personal utan att veta om det smittar äldre. 

För att klara den stora åtgången av utrustning, och för att slippa vara i händerna på företag som tar ut dubbla eller trippla priser mot normalt, har kommunen startat egen tillverkning av visir.
– Det här är ett skolexempel på att ”marknaden” inte är till för att tillfredsställa behoven, utan för att maximera vinsten – till och med till priset av människors hälsa. Vård och äldreomsorg, men också läkemedels- och medicinteknisk verksamhet, ska drivas efter behov, inte vinst, säger Jonas Brännberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!