Segerjubel i Nepal

2006-08-11 19:24:23
Med hotet om en två miljon-marsch på tisdagen, backade Nepals kung Gyanendra vid midnatt måndag. Parlamentet, som han upplöste för fyra år sedan, kommer att återinsättas. Bakom detta drag låg också intensiva påtryckningar från Indien, som fruktar den revolutionära rörelsen i grannlandet.

Medan åtskilliga demonstranter jublade, ställde 7-partialliansen (SPA) in massdemonstrationen. Ny premiärminister blir Girija Prasad Koirala, en 85-årig ledare för Kongresspartiet, som haft samma post fyra gånger tidigare.
Frågan nu är om massrörelsen kommer att gå vidare eller om SPA kan avleda den. Det är ingen tvekan om att rörelsens de senaste veckorna siktat mycket längre än SPA-ledarna.
Tre veckors masskamp har ”fört sex miljoner människor ut på gatorna” summerade en Kongressledare (Nepal har 28 miljoner invånare). 16 personer har dödats av polisen och 5000 sårats. ”Vi har tvingat kungen på knä, det visar att det är folket som har den verkliga makten”, sa aktivisten Rajan Sreshta till en reporter.
När kungen i fredags erbjöd SPA att bilda regering tvingades SPA-ledarna av trycket underifrån att tacka nej. Detta trots att EU och Indien tryckte på för att SPA skulle säga ja. SPA:s ”vägkarta” innebar krav på återinförande av parlamentet, som ska utlysa val till en konstituerande församling. Maoisterna, vars rebeller kontrollerar större delen av landsbygden, ska inbjudas till parlamentet och en interimsregering. Detta bygger på avtalet mellan maoisterna och SPA från i höstas.

”Bort med kungen”

På lördag, den femte dagen i huvudstaden Kathmandu med undantagstillstånd med rätt att döda för polis och militär, bröt hundratusentals demonstranter igenom poliskedjorna. De marscherade mot stadskärnan. När polisen lyckades tvinga dem tillbaka byggde ungdomar barrikader och brände bildäck. 10 000-tals deltog i demonstrationer i hela landet. Flera bar dockor med kungen, som i ett begravningståg. ”Döda kungen, inte oss”, skrek de till polisen.
Kungens erbjudande på måndagen verkade tillfredsställa SPA-ledarna och ge dem en ursäkt för att bromsa rörelsen. De har kämpat hårt för att försöka få kontroll på en rörelse de inte startat. ”Den mest överraskande – och rätt otroliga – aspekten av kampen… är att det finns politiska nyckelfigurer bland massorna och det finns inte några hjältar i den historiska fredliga rörelsen”, skrev den indiska nyhetsbyrån Rediff.
Maoisterna hade på måndagen ännu inte kommenterat frågan om parlamentet. Deras ledare, Prachanda, har tidigare sagt att de accepterar val till en konstituerande församling och vill behålla alliansen med SPA även om kungen sitter kvar.
Trots SPA-ledarnas jubel är det kungen som leder deras möte på fredagen för att diskutera att öppna parlamentet på måndagen. Kongresspartiet, som dominerar SPA, har inte heller krävt hans avgång. Nyckelfrågan nu är den fortsatta kampen, där massorna och SPA har skilda intressen.
Både Indien och USA, tidigare starka anhängare av kungen, har välkomnat hans erbjudande. Under helgens demonstrationer fanns plakat mot både USA och FN.

Revolutionens nästa steg?

Den revolutionära rörelsen behöver nu organiseras demokratiskt. Kungen styr fortfarande över de väpnade styrkorna och det finns hundratals politiska fångar från de senaste veckorna. Nepal är ett av de fattigaste länderna i världen, som ett resultat av den globala kapitalismen. Revolutionen måste gå vidare, störta kungen, upplösa hans förtryckarapparat, ta demokratisk kontroll över vapnen, inklusive i maoiststyrda områden, ta socialistiska åtgärder mot kapitalism och imperialism, liksom rikta appeller till arbetare i Indien, Kashmir, Pakistan och Kina. Nepal behöver ett revolutionärt socialistiskt parti för att ta revolutionen vidare, för en socialistisk och demokratisk federation i denna del av världen.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!