Segrar för hyreskamp

Aimee och Jordan är aktiva i den brittiska hyreskampen. Foto: Per-Åke Westerlund

Hyreskampen ökar i många länder. Jordan Osserman i London vann nyligen över 200 000 kronor i en rättegång mot sin hyresvärd. 

– Det finns 150 lägenheter i vårt hyreshus. Det började med att vi krävde hyressänkningar med 20 procent under covid, berättar Jordan Osserman, som är medlem i Socialist Alternative, Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation. 

Husägaren, miljardären John Christodoulo, svarade att hyresgästerna kunde fortsätta betala full hyra (motsvarande nästan 30 000 kronor i månaden för en fyra!) med de pengar som de har ”sparat” under covid. Därefter inleddes en kampanj för att skrämma hyresgäster samt hot om vräkningar. 

Kampanjen svarade med att samla in 500 namnunderskrifter och hålla en demonstration. De upptäckte också att hyresvärden inte hade tillstånd att hyra ut. Socialist Alternative och en lokal hyresgästorganisation hjälpte då till att ta värden till domstol. Där vann Jordan och de han bor med åtta månaders hyra – över 200 000 kronor. Värden har nu överklagat domen, så kampen fortsätter. 

England har också sett hyresstrejker från studenter i ett 20-tal städer. 

– Studenterna protesterade mot att betala hyra för rum de inte kunde använda under lockdown. Kampen ledde till flera segrar, både att inte behöva betala och hyressänkningar på 30 procent, berättar Aimee Le, som också är med i Socialist Alternative. 

Både Jordan och Aimee följer hyreskampen i Sverige och Berlin med stort intresse och förutspår ökade protester i Storbritannien. ■

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!