”Seko har blivit överkörda”

Moa Friman är lokförare och initiativtagare till Rör inte min tågvärd (Foto: Natalia Medina)

Av Jonas Brännberg // ur veckotidningen Offensiv

Moa Friman är lokförare och initiativtagare till Rör inte min tågvärd. Hon har just fått höra att ett avtal har tecknats när jag ringer henne. Hon ber att bli uppringd när hon har tittat närmare. När jag återkommer är hon upprörd:

– Seko har blivit överkörda. De har inte fått någonting. Det här är riktigt, riktigt dåligt.

– Lönenivån är enligt märket. Vad gäller scheman är det status quo. Den extra ersättning man ska få till ”arbetstidsbanken” vid sen schemaändring är enligt arbetsgivarnas förslag. Jag förstår varför de vill ha det systemet; för många är det nämligen omöjligt att få ut komptid. Det finns inte utrymme att ge oss ledigt. ”Jag kanske får ut det i pengar när jag säger upp mig” är inställningen hos många lokförare, säger Moa Friman.

– Sen att kalla det reglering av sena schemaändringar kan ifrågasättas. Det står att arbetsgivaren ska ”söka komma överens” – det lämnar utrymme för att arbetsgivaren inte måste komma överens.

Frågan om tågvärdar och mot ensamarbete är förstås en nyckelfråga för Moa.

– En partsgemensam arbetsgrupp ska ”uppvakta såväl politiker som myndigheter” i frågan – då lastar de över ansvaret till politiker och myndigheter igen. Där har vi ju stått och stampat i två år och inte fått något gehör! De lägger ansvaret där för att de vet att det inte kommer att resultera i något.   

– Vad gäller villkoren för tågstädet känns det mycket konstigt. Där sades att ”ett bra paket” var på gång, att där skulle man i alla fall lyckas. Istället blev det ingenting. Det är konstigt.

Vad säger du om förbundsstyrelsens uttalande att en strejk inte hade gett något?

– Tror de inte själva på strejk som konfliktvapen? Har de gett upp? Det klart att en strejk skulle ha satt press på Almega.

– Det här känns inte bra. Jag vet många som har begärt utträde ur Seko; det är inte oväntat och det lär eskalera.

– Nu pratar vi kollegor inom spårtrafikens olika delar om det här och benar i hur vi ska förhålla till hela den här situationen. Vi har inte gett upp. Seger eller konflikt!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!