Seko klubb 111: ”Reella lönehöjningar – inte smulor”

Att Seko Tunnelbana Klubb 111 mobiliserar till kamp och demonstration för kompensation är mycket viktigt. På bild protest för strejkrätten, mot höjd pensionsålder (Foto: Natalia Medina).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Seko Tunnelbaneklubben 111 kallar till demonstration den 19 november kl 12.00 på Norrmalmstorg och manifestation den 9 december kl 14.00 på Norra Bantorget för att ta kamp för reella löneökningar. Detta på grund av att arbetare uppmanas ”ta sitt ansvar” och gå med på reallönesänkningar.

Sveriges arbetare attackeras ständigt i form av inskränkningar på strejkrätten, försämringarna av LAS och nu de av LO föreslagna reallönesänkningarna, samtidigt som staten anslår hundratals miljarder kronor till vapenindustrin. Därför måste vi arbetare gå ut i gemensam kamp för att sätta press på både kapitalet och på politikerna.
Det menar Seko klubb 111, som organiserar arbetarna i Stockholms tunnelbana. Fackklubben har kommit ut med ett minst sagt radikalt uttalade där man uppmanar till gemensam kamp för reella löneökningar. I uttalandet skriver de att det alltid är arbetarklassen som förlorar under kriser som Ukrainakriget och pandemin, samtidigt som storföretagen kunnat sko sig ekonomiskt.

Dagens inflation ligger på 9,3 procent, medan LO lägger sitt skambud i avtalsrörelsen på ynka 4,4 procent. Förutom att matpriserna stiger, stiger också energipriserna och andra boendekostnader.
I Sverige är de genomsnittliga privatskulderna högre än i andra länder. Men omsättningen och vinsterna hos svenska företag fortsätter att öka, vilket visar på att de höjda priserna inte behövs, utan snarare att företagen passar på att höja priserna bara för att de kan.
Det både näringslivet och LO-topparna vill är att vi, istället för att kräva löner som åtminstone täcker de ökade kostnaderna, ska ge bort de pengar vi producerar till kapitalisterna.
Seko klubb 111 menar att arbetarklassen har tagit sitt ansvar tillräckligt länge och nu behöver stå upp för vad som är rätt, genom gemensam facklig kamp som ställer krav på verkliga löneökningar.

Därför kallar Seko klubb 111 alla fackföreningar, organisationer och arbetare till en demonstration lördagen den 19 november kl 12.00 på Norrmalmstorg.
Dessutom arrangeras en manifestation fredagen den 9 december kl 14.00 på Norra Bantorget utanför LO-borgen, för att tydligt visa LO att vi inte går med på deras attacker och svek mot sina egna medlemmar och hela arbetarklassen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!