Seko kräver kraftfulla skyddsåtgärder i tunnelbanan

Seko tunnelbanan har idag gått ut med sina krav för hur deras medlemmar ska kunna skyddas i den rådande situationen. I ett pressmeddelande skriver de
”Sedan förra veckan har MTR:s ledning, ordförandena för de olika fackföreningarna och huvudskyddsombuden inom tunnelbanan träffas regelbundet angående situationen med Coronaviruset. Igår, måndagen den 16 mars, ägde rum ett telefonmöte och Seko krävde en del åtgärder som enligt oss måste äga rum för att minimera riskerna för personalen.
Seko kräver att:

  1. Seko vill ha en riskbedömning angående Coronaviruset. I riskbedömning som vi vill ha är en planering om hur smitta ska handskas, risker, åtgärder samt vem är ansvarig för åtgärderna och när åtgärderna ska vara implementerade.
  2. Vi kräver att MTR tar fram en krisplan hur de ska agerar vi om en arbetskamrat är smittad.
  3. Vi kräver att inga förstadagsintyg skall utges under perioden som Coronaviruset är hos oss samt att de nu gällande förstadagsintygen skall dras in under perioden så att våra medlemmar ska stanna hemma och inte riskera att smitta andra med sjukdomen.
  4. Under sjukdomsperioden skall inte heller det finnas några krav om sjukintyg mellan dag 7 och 14.
  5. Vi kräver också att personalen skall få ha personlig skyddsutrustning i form av engångshandskar, munskydd, desinfektionsmedel osv samt att de skall kunna gå undan när de känner ett behov av det för att kunna tvätta händerna. Vi väckte förslaget att MTR ska kräva av Trafikförvaltningen att lätta upp kravet på att alltid ska servicediskarna ska vara bemannade samt att under perioden som denna situation råder ska man dra in plattformsvärdar.
  6. Vi vill också att man ska rengöra och desinfektera våra arbetsplatser (mässar, servicediskar osv) men också att MTR ser över hur man arbetar på allmänna utrymmen så som plattformar, biljetthallar, trappor och rulltrappor osv.

MTR har sagt att de återkommer snart angående frågorna om förstadagsintyg och läkarintyg samt att det ska bli en riskbedömning denna vecka som ser över alla de andra frågorna tillsammans med Skyddsombudsorganisationen. MTR ska ta sitt arbetsgivaransvar på allvar och vi kommer alltid att kräva det bästa för våra kollegor speciellt nu i såna här kristider.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!