Seko Posten protesterade för bättre arbetsmiljö

En av Seko Postens tidigare protester. Nu måste kampen trappas upp (Foto: Natalia Medina).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Fackföreningen Seko Posten, som organiserar anställda på Postnord, har tagit initiativ till vad man kallar ”Jobba Rätt”. Under vecka 38 genomfördes en kampanj för att få alla postanställda att arbeta enligt de regler som finns för dem.

Bakgrunden till kampanjen är de allt mer försämrade arbetsförhållandena med ökad stress, längre arbetspass, svårigheter att kunna ta rast, minskad personalstyrka med mera.
Sekoledningen menar att den försämrade arbetsmiljön leder till ökade risker för de anställda. Risken för arbetsskador och arbetsrelaterade olyckor ökar, likaså risken för utbrändhet och ohälsa på grund av orimliga arbetsförhållanden.

På Seko Postens hemsida kan man läsa om kampanjen. Ledningen för kampanjen ger ett oklart svar på frågan om kampanjen ”Jobba Rätt” är en protest. De skriver följande:
”Jobba Rätt är inte en maskningsaktion. Det handlar inte om att medvetet jobba långsammare för att sabotera en verksamhet. Det handlar om att faktiskt sluta upp med att omedvetet jobba för snabbt för att sabotera sin egen och sin omgivnings långsiktiga hälsa och välmående.”
Tyvärr har Sekos kampanj passerat obemärkt. Om Sekos ledning vill uppmärksamma de anställdas arbetsmiljö och arbetsvillkor måste man agera på fler sätt.

Det hade exempelvis behövts mobilisering och krav på för fler anställda, arbetsscheman som de anställda själva beslutar om, rejäla lönelyft och 6 timmars arbetsdag.
Att bara jobba långsammare löser inte de grundläggande problemen, utan i slutändan krävs det uppbygget av kämpande, medlemsstyrda fackföreningar,

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!