SEKO Stockholm vill se beredskap för politisk strejk

Monika Roll talar om Seko Stockholms kampanj mot försämrat anställnningsskydd på stormötet i Husby mot marknadshyror, bostadspekulation.

av Arne Johansson // ur veckotidningen Offensiv

Monika Roll, som är kommunikationsansvarig i Seko Stockholm, välkomnar att sex LO-förbund inklusive hennes eget vägrar att backa om LAS-regler och saklig grund och därför har motionerat till LO-kongressen om en omstart som inte får röra lagen om anställningsskydd (LAS). 

Men hon anser att det inte räcker, att trycket måste byggas upp underifrån med folkrörelsearbete.

– Seko Stockholm har själva motionerat till LO-kongressen om politisk strejk mot varje försämring av las, men vi har tyvärr inte fått med oss förbundet på det, säger hon till Offensiv.

Monika Roll reagerar också mot de förslag som finns om billigare utköp enligt §39 i LAS, där Seko Stockholm i stället vill att det ska bli dyrare.

Hon påpekar att turordningsreglerna i LAS är dispositiva, och att de ibland med all rätt kan frångås i förhandlingar med facket, om det till exempel går att rädda någon ung och nyanställd genom att gå med på en frivillig förtidspensionering.

– Men idag kan i alla fall facken i sådana förhandlingar luta sig emot turordningsreglerna som en trygg grund.

Hon anser också att den Flexicuritymodell enligt dansk modell som det nu förhandlas om också kan bli ett hot mot kollektivavtalen, samtidigt som även strejkrätten har försvagats ytterligare. 

Seko Stockholm går nu vidare med en egen kampanj mot den hotade arbetsrätten, som de även hoppas få stöd för i andra fack, samtidigt som avdelningen även krokar arm med Hyresgästföreningen Region Stockholm och Välfärdsalliansen för en gemensam manifestation den 18 april mot de värsta delarna av januariavtalet, som marknadshyror, försämrat anställningsskydd och sänkta skatter för de rika, som även underminerar välfärden och klimatet.

På det stormöte som Norra Järva Stadsdelsråd, Ort till ort och Hyresgästföreningen Järva organiserar i Folkets Husby den 5 februari denna vecka, i samarbete med Hyresgästfö­reningen Region Stockholm och Välfärdsalliansen, är också Monika Roll inbjuden att berätta om avdelningens planer.

– Det blir en hektisk vår. Vad vi nu drar igång är ett riktigt folkrörelsearbete med flygblad, affischer, debattartikel, kampanjfilm och diskussioner både på klubbarnas årsmöten och i arbetsplatsernas fikarum.

Avdelningen inbjuder också till ett öppet stormöte om LAS-frågan i ABF-huset lördagen den 29 februari kl 11. Mötet föregås av en Knegarpub i Restaurang Cirkeln fredagen den 14 februari, tillsammans med bland andra Elettan, Transport avd 5 och Unga byggare.

Avdelningen har också ställt sig bakom den budkavle på temat ”Försvara turordningsreglerna i LAS” som har lanserats av IF Metall på Volvo Umeverken. Att även ett tjänstemannafack som Sveriges Ingenjörer i Skåne med 18 000 medlemmar snabbt har ställt sig bakom ser Monika Roll som ett gott tecken.

Konsekvensen av en förhandlad Flexicuritymodell skulle, som Hamnarbetarförbundets Erik Helgesson uttryckt det, bli ”att några av dagens osäkraste anställningsformer eventuellt avskaffas, till priset av att fasta jobb – tillsvidareanställningar – förlorar sitt värde. Alla blir enkelt uppsägningsbara med hänvisning till att de jobbar för sakta och säger emot för mycket, om arbetsgivaren bara har vett på att inte uttrycka sig just så i samband med uppsägningsbeskedet. Att den uppsagde får längre uppsägningstid och bättre a-kassa under de första 12-18 månaderna än idag är en klen tröst. Att få spendera 100 istället för 20 timmar med att skriva CV hos LO/Svenskt Näringslivs omställningskonsulter lär inte heller bidra till ett starkare löntagarkollektiv”.

Låt oss hoppas att Januariavtalets systemskiften äntligen kan väcka en stark facklig och folklig motreaktion. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!