Sekos Tunnelbaneklubb har fått igenom coronaåtgärder

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Redan innan coronaviruset nådde Stockholm har fackförbundet Sekos tunnelbaneklubb jobbat aktivt för att få igenom åtgärder som skyddar de som jobbar inom tunnelbanan. De är väldigt utsatta då de kommer i kontakt med tusentals människor varje dag. Seko och huvudskyddsombuden har regelbundet haft kontakt med arbetsgivaren inom tunnelbanan, MTR.

Seko har nu fått igenom flera åtgärder, bland annat att företaget tills vidare inte ska kräva varken läkarintyg från den åttonde sjukdagen eller förstadagsintyg. Seko har också begärt att kundservicevärdar och plattformsvärdar som arbetar ute bland folk ska få andra arbetsuppgifter under perioden för pandemin. Många har exempelvis fått jobba i servicedisk på olika stationer där det har saknats personal och på så sätt täcker de upp för sina sjukskrivna kolleger.
Ett förslag som har ställts är att Trafikförvaltningen ska lätta på kravet om att servicediskar ska ha 100 procent bemanning. Detta för att personalen ska kunna gå ifrån för att tvätta händerna om de känner att det är nödvändigt. Seko har också lyft kravet att alla arbetsytor ska desinfekteras och rengöras ordentligt.

Enligt ledningen för Sekos tunnelbaneklubb har MTR hörsammat deras krav och synpunkter, vilket är mycket bra. Men faktum kvarstår att nästan ingenting har gjorts innan Seko krävt det.
Avtalsrörelsen är uppskjuten till hösten, något som LO och Svenskt Näringsliv kommit överens om. Seko jobbar därför med att nu förlänga de olika avtal som finns.
Seko Tunnelbanan har skickat ett solidaritetsuttalande till italienska arbetare med tanke på den svåra situationen i Italien. Klubben har även kommit ut med ett solidaritetsuttalande för vårdpersonalen i Sverige, som står inför en enorm utmaning med att hantera coronakrisen efter stora nedskärningar.
Seko Tunnelbanan är en kämpande fackklubb som alltid står upp för sina medlemmar och alla arbetare både inom tunnelbanan och i resten av samhället.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!